V.K. u Vijesti

Akademija se ogradila od bivšeg studenta zbog 'krađe' dizajna kovanice, studenti uzvratili: 'Bilo bi super da nas naučite nešto o tome'

Nakon optužbe o krađi dizajna, student je povukao dizajn, Akademija se na društvenim mrežama pokušala ograditi od svog bivšeg polaznika, da bi kolege ipak stale na njegovu stranu.

8. veljače 2022 13:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već danima se medijski stupci pune navodima škotskog fotografa Iaina Leacha koji je optužio nedavno diplomiranog dizajnera Stjepana Pranjkovića za krađu dizajna kune koja je trebala završiti na eurokovanici.


Naime, ovaj fotograf tvrdi da se Pranjković poslužio njegovom fotografijom malene zvijeri kune kako bi izradio svoje idejno rješenje za potrebe natječaja kojime su se tražili prijedlozi dizajna eurokovanica koje će nositi simbolički prepoznatljiv pečat ove zemlje.


Slijedom događaja Pranjković je povukao dizajn za koji je bio nagrađen sa 70 tisuća kuna, a potom se ispričao u dopisu HNB-u te nadodao da povlači dizajn zbog "neugodne atmosfere i pritisaka javnosti".


"Bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura", napisao je u svojem priopćenju HNB-u.


>>>Skoro 3000 studenata glasalo i raspravljalo o UVOĐENJU EURA: 'Ionako 80% Hrvata računa u toj valuti...' Evo što misle o toj temi<<<


Komentari se i dalje ne stišavaju, stoga je Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kojoj je Stjepan diplomirao, na Facebooku objavila da se ograđuje od mladog dizajnera.




"Slijedom nedavnih događaja djelatnici i uprava Akademije primijenjenih umjetnosti ograđuju se od svakog pokušaja javnog djelovanja, studenta ili alumna, koji ne poštuje tuđi autorski rad. Akademija ima nulti prag tolerancije na bilo koji oblik plagiranja", napisali su jučer.


Studenti upozorili Akademiju da su djelomično krivi za sve


No, njihovo ograđivanje ni sadašnji, ni bivši studenti nisu dobro primili, pa čak ni zaposlenici, stoga za ovaj plagijat djelomično krive i samu instituciju.


"Ja sam djelatnica Akademije koju je zaista sram ovakve reakcije. Umjesto da smo pokušali sagledati svoju odgovornost, da smo se makar malo zapitali kako je do toga došlo, prebacili smo svu krivnju na našeg bivšeg studenta i odbacili ga. U trenutku kad mu je jako teško, kad je na kraju sam donio najbolju odluku i povukao se iz ovog cirkusa, dobio je od svoje Akademije još jedan udarac. Šteta", napisala je jedna djelatnica u komentarima na objavu Akademije.


>>>Student s Prometa dizajnirao najbolji dizajn kovanice s likom Nikole Tesle: Pogledajte kako izgleda<<<


"Bilo bi dobro sad uvesti neki kolegij/kolegije gdje se i kolege slikare i kipare uče programi poput Photoshopa i Illustratora, barem da znaju editirati vlastiti rad, koristiti mockup-e, osnove pripreme za print?", savjetuje studentica.


"Bilo bi super kada bi Akademija u sklopu studija zapravo imala i edukaciju o autorskim pravima, suradnjama i korištenju tuđih radova, a ne samo petogodišnje razvijanje vještine ili zanata. To je neophodno za kvalitetan rad i opstanak nakon studiranja, nevezano za ovu situaciju. Ograđivanje od ovakvih slučajeva je nepotrebno i može samo poslužiti kao primjer nekakve oblasti znanja koje nedostaje studentima Akademije. Na tome treba poraditi", kazala je još jedna studentica.


"Podrška kolegi! Budimo svjesni da svi imamo svoje kikseve, odnosno greške. Predlažem da prije nego odlučimo ikoga osuđivati prvo pogledamo sebe u ogledalo i promislimo o vlastitim postupcima i vlastitim greškama", komentirao je još jedan kolega ispod objave.

Još vijesti