Mojfaks.hr u Vijesti

Nikakvi natječaji, dovoljan upis: Na ovom hrvatskom fakultetu SVAKI student prima stipendiju

Na Metalurškom fakultetu u Sisku početak akademske godine svi su jedva dočekali. Naime, uspostavljen je novi preddiplomski sveučilišni studij, a odlučeno je i da se svaki student stipendira s po 700 kuna mjesečno.

2. listopada 2019 16:52
Jedinstven u RH!

Jedinstven u RH! Foto: screenshot via Facebook

Kao 60. generacija studenata na jedinoj sisačkoj visokoobrazovnoj ustanovi, nakon odluke Sisačko-moslavačke županije da stipendira studente metalurgije, povećan je broj studenata koji su proteklog tjedna dobili indekse, piše Lokalni.hr

Ove akademske godine na sisačkom Metalurškom fakultetu izvode se tri studijska programa: stručni izvanredni studij ljevarstva, zatim naš redovni sveučilišni preddiplomski studij metalurgije i novi studij sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš. 


Foto: Facebook Metalurški fakultet 

Nema nezaposlenih metalurga


Među novim studentima je i Hrvoje Skender, koji u razgovoru za Lokalni.hr opisuje svoje motive upisa. 

"Metalurgiju sam upisao ponajprije zato što je riječ o zanimanju u kojem se nakon studija lako nađe posao, uz to me zanima ta industrija, a i fakultet mi je blizu", govori ovaj brucoš.

...Na jesen nova stipendija od 10.000 kuna! Jeste li na odgovarajućem faksu?...


I dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku potvrđuje da u Hrvatskoj trenutačno nema nezaposlenih metalurga.  

"Metalurgija je deficitarno zanimanje, što mogu potvrditi time da smo u proteklih nekoliko tjedana imali više oglasa za zapošljavanje inženjera metalurgije, a potreba proizlazi iz većeg udjela te naše grane u bruto društvenom proizvodu Hrvatske. Metalurgija čini 10,13 posto u strukturi industrijske proizvodnje RH, a to pokriva samo proizvodnju metala i metalnih sklopova, a gdje su tu još strojevi i uređaji", kazala je dekanica  Zdenka Zovko Brodarac.


Stipendijom nastoje privući veći broj studenata


Studenti deficitarna zanimanja, poput metalurgije, manje upisuju zbog čega se stipendiranjem takva situacija nastoji promijeniti. Ovaj oblik suradnje Županije i Metalurškog fakulteta dobar je primjer prakse koja će sigurno polučiti željeni rezultat - veći broj studenata.

"Posljednjih godina na studiju metalurgije nije bilo previše upisanih i mi smo odlučili da s Metalurškim fakultetom stipendiramo sve nove studente. Time želimo privući nove studente metalurgije koja je važna grana u gospodarstvu, a pogotovo je ovdje u Sisku to bila velika tradicija. Nažalost, u posljednje se vrijeme tu studenti, kao i za mnoga druga deficitarna zanimanja, manje upisuju. Vjerujem da će ova mjera pripomoći idućih godina da se privuče veći broj studenata",  izjavio je župan Ivo Žinić.


...Nova stipendija za studente deficitarnih zanimanja!...


A.Z.
Izvor: Lokalni.hr
Foto: Facebook Metalurški fakultet 

Još vijesti