V.K. u Vijesti

Akademska godina počela lošom epidemiološkom slikom: Trećina studenata pozitivna na COVID-19

Na Medicinskom fakultetu u susjedstvu žele uvesti obavezne COVID potvrde, neki već najavili tužbe.

11. listopada 2021 14:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kao i kod nas, i u regiji je krenula nova akademska godina, iako po kombiniranom modelu, a ne kontaktno. Naime, kako se naši susjedi u Srbiji nose s puno većim brojem zaraženih od nas, odlučili su svoja predavanja organizirati po kombiniranom modelu, što znači da studenti teorijski dio nastave pohađaju online, dok se praktična nastava održava na fakultetu.


No, studente u Srbiji zanima hoće li i na drugim fakultetima uvesti obavezne COVID propusnice, kako je to uvedeno na Medicini.


"Zasad nema fakulteta koji su pokazali inicijativu da ih uvedu. Neki pokreti su čak najavili tužbe protiv Medicinskog fakulteta zbog uvođenja COVID propusnica. To je sramota. Medicinski fakultet je poslao pravu poruku javnosti, koliko je važna preventiva i svijest o značaju cijepljenja. On neće odustati od COVID propusnica, a ako se kojim slučajem i drugi fakulteti odluče za to, mislim da će to biti prava stvar", kaže za Telegraf.rs prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Sveučilišta u Beogradu i profesor Medicinskog fakulteta.


>>>Istraživanje otkrilo kako se studenti najčešće zaraze koronom: Vode djevojke, a čak trećina nema pojma gdje je 'pokupila' virus<<<


Kako je dalje otkrio, njihove su brojke iznimno zabrinjavajuće. Profesor pojašnjava kako je od ukupnog broja studenata koji su se testirali, čak trećina bila pozitivna na COVID.


"Od 13. rujna do 19. rujna testirana su ukupno 362 studenta, a od toga je bilo pozitivno njih 116. Od 20. do 26. rujna testirano je 336 studenata, a pozitivna su 102. Kao i u populaciji, blizu 30 posto testiranih je pozitivno. Ono što je sigurno je da će nastava na fakultetima biti bolje organizirana nego tokom prošle godine jer smo sada uhodani i spremni za sve scenarije", ističe profesor Bulat.  


>>>Stranac pitao: Može li s 1000 dolara mjesečno preživjeti kao student na Balkanu?<<<


S Medicinskog fakulteta u Beogradu pojašnjavaju kako će se teorijska nastava i dalje održavati online kao i prethodne akademske godine, a praktična nastava će podrazumijevati da studenti i profesori moraju ispuniti dva kriterija: u trenutku izvođenja nastave ne mogu imati nikakve simptome respiratorne infekcije niti povišenu temperaturu, moraju nositi maske ili imati negativne testove, odnosno COVID putovnicu.


izvor: telegraf.rs

Još vijesti