Mojfaks.hr u Vijesti

Nema predavanja - nema vize! U slučaju ONLINE nastave, strani studenti neće moći preko granice

Strani studenti koji najesen planiraju doći u Njemačku, a studiraju na fakultetima koji će organizirati online predavanja, zbog pandemije neće imati pravo na vizu.

24. kolovoza 2020 12:16
Nema predavanja - nema vize! U slučaju ONLINE nastave, strani studenti neće moći preko granice

Nema predavanja - nema vize! U slučaju ONLINE nastave, strani studenti neće moći preko granice Foto: MojFaks

Zbog koronavirusa je u travnju, kada su fakulteti zatvoreni, više od 80 000 stranih studenata u Njemačkoj napustilo zemlju. S obzirom na to da su ograničenja putovanja i mjere u zemlji polako ublažene, mnogi su se nadali da će se stvari nakon ljeta normalizirati. No, najava njemačke Vlade dovela je u pitanje izdavanja viza studentima.

Bez potvre o prisutnosti nema ulaska u zemlju


Studenti izvan Europske unije sada su tijekom podnošenja zahtjeva za izdavanje vize od sveučilišta na kojemu u Njemačkoj studiraju dužni priložiti "potvrdu o prisutnosti". No, uslijed pandemije, neka će se predavanja u potpunosti održavati online.

"Strani studenti koji mogu dokazati da njihov studij ne može biti u potpunosti izveden iz inozemstva, primjerice, zbog obveznog prisustva, mogu ući u zemlju kako bi započeli svoj studij", izjavila je Anja Karliczek, iz Ministarstva obrazovanja Njemačke. "No, ulazak za one koji uče online ili iz daljine neće biti dozvoljen", priopćila je Karliczek.

Ova najava njemačke vlade dva mjeseca prije početka zimskog semestra dovela je do usporedbe s privremenim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je predlagao iste mjere za one čija se predavanja održavaju online no isti je odbačen nakon što je izazvao snažno negodovanje javnosti.

Mjera koja podsjeća na Trumpove ideje


Zanimljivo je dodati da je upravo njemačka ministrica obrazovanja Karliczek toplo pozdravila Trumpovu odluku da se od ovog plana ipak odustane. "Obrazovanje i istraživanje preživljavaju zahvaljujući razmjeni, posebice međunarodnoj razmjeni. To je također točno u vrijeme pandemije", izjavila je u srpnju, piše Deutsche Welle.

...Ništa od vize za studiranje! SAD iz zemlje izbacuje sve strane studente koji će najesen studirati online...


Kritičari kažu da Karliczek sada stranim studentima u Njemačkoj onemogućuje stjecanje iskustva i razmjene. "Ako ste primljeni na fakultet u Njemačkoj, trebali bi vam dati vizu", kaže Kumar Ashish iz Savezne unije međunarodnih studenata u Njemačkoj. "Isto je i u SAD-u – pravo je studenata im nitko ne može uskratiti vizu, ako su je dobili", kaže.

"Ovo je još jedna birokratska prepreka (za strane studente)", rekao je zastupnik Zelenih u njemačkom parlamentu Kai Gehring na čiji su zahtjev informacije podijeljene. "Nije uzeto u obzir da je razmjena važnija od odlaska na predavanja i seminare", rekao je on. "Riječ je o životu u kampusu i učenju o njemačkoj kulturi i društvu", rekao je on.

Yann Werner Prell, koji radi s južnokorejskim studentima u Njemačkoj, ukazao je i na druge propuste ove odluke. "Zbog velike razlike u vremenu sudjelovanje u predavanjima iz inozemstva je teško, kao i suradnja s drugim studentima", napisao je on na Twitteru. "Studenti također rade s literaturom iz knjižnica, koju ne mogu posuditi u inozemstvu", napisao je on dalje.

...Uplatili i do 10 tisuća kuna! Studenti koji su htjeli raditi u SAD-u našli se u neobranom grožđu: Uložili novce, a putovanja nema...


Do poteškoća bi moglo doći i među profesorima. Maha EL Hissy, profesorica njemačkog jezika na Sveučilištu u Münchenu je o tome na Twitteru napisala: "Kada strani turisti dođu u Njemačku riječ je o razmjeni face-to-face i dijalogu u oba pravca. Kakva sramota."

Broj ljudi koji su pogođeni pravilima nije poznat, djelomice zbog nejasnog razvoja pandemije. No, kako zasad stvari stoje, broj face-to-face predavanja koji su prerasli u online tečajeve je vrlo mali, navodi Michael Flacke, iz Njemačke službe za akademsku razmjenu.

Većina studija ipak se neće održavati online?


"Za zimski semestar njemačka su sveučilišta planirala mješavinu online i predavanja uživo i zbog te je kombinacije stranim studentima izvan EU-a dozvoljeno doći u Njemačku", objasnio je Flacke. Za većinu predavanja nije planirano prebacivanje u online model. Za one studente čija će predavanja biti kombinacija nastave uživo i online, Flacke predviđa da što prije osiguraju "certifikat o prisustvu".


...Više od 100 zemalja zatvorilo svoja sveučilišta! Današnji studenti su IZGUBLJENA GENERACIJA? Ovo su posljedice pandemije koje će osjetiti mladi....


S obzirom na nedavnu "lockdown" i restrikcije putovanja, Flack je među onima koji stranim studentima savjetuje oprez, posebice ako u listopadu planiraju doći u Njemačku.

A.Z.
izvor: Deutsche Welle
foto: Shutterstock By Olena Hromova

Još vijesti