V.K. u Vijesti

Divjak 'oplela' po predavanjima uživo! Rješenje je hibridna nastava? 'Studenti će ionako živjeti i raditi u umreženom svijetu'

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, profesorica na varaždinskome Fakultetu organizacije i informatike, Blaženka Divjak, često na svom službenom Facebook profilu komentira dnevno-političke teme, a posebice one koje se tiču obrazovanja.

8. studenog 2021 15:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bivša ministrica i sadašnja profesorica na FOI-ju, Blaženka Divjak osvrnula se na nastavu na fakultetima, te kako bi se ista, po njenom mišljenju, najbolje mogla organizirati. "Studenti će ionako raditi i živjeti u umreženom svijetu pa im razvoj digitalnih vještina i učenja treba biti imperativ", smatra.

U svojoj se jučerašnjoj objavi dotaknula trenutnog stanja održavanja nastave u školama i na fakultetima, ali i na pozitivan primjer koji dolazi upravo s njenog fakulteta – provođenje kolokvija iz matematike za čak 300 brucoša.


>>>Divjak oštro o vladajućima: 'Nemaju hrabrosti tražiti COVID potvrde na fakultetima, a broj zaraženih raste'<<<


Mjere za škole i fakultete ne bi smjele biti jednake


Prvo je spomenula aktivne probleme organiziranja nastave na fakultetima, posebice uz vrlo visoke brojke zaraženih. Kako kaže, mjere za fakultete i školu ne bi smjele biti iste, iako "nadležni pokušavaju podvesti sve pod mjere za škole", a time se zanemaruju bitne razlike između fakulteta i škola.




"Rektor ovaj put nije poslao ni nemušto pismo od tri retka kao prije..."


"Potpuno je ostalo bez odgovora pitanje nastave na fakultetima i općenito visokim učilištima. Prebacuje se odgovornost na autonomne odluke sveučilišta. Rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je baš navršio 70. godina ovaj puta nije čak poslao niti nemušto pismo od tri retka kao prije", započinje svoje viđenje stanja na zagrebačkom Sveučilištu.


Profesorica je dala nekoliko primjera velikih razlika između fakulteta i srednjih škola. "Nastava na mnogim fakultetima održava se u grupama bitno većima od 50 studenta (pa i veće od 150!), a još uvijek se izrijekom Stožer i HZJZ nisu odredili trebaju li studenti COVID potvrde", navodi, te dodaje kako su studenti punoljetne osobe koje mogu samostalno odlučivati o načinu pribavljanja COVID potvrde.


Kako nastavlja, "hibridni i mješoviti model nastave koji dobro orkestrira nastavu na fakultetu i online ima uspješne primjene i svi su profesori imali vremena to naučiti i uvježbati", a smatra i da će studenti ionako "raditi i živjeti u umreženom svijetu pa im razvoj digitalnih vještina i učenja treba biti imperativ".


>>>Divjak bez milosti o ministrovoj odluci o nastavi: 'Traži povratak u predavaonice, a ne zna kako ni zašto...'<<<


Kada prijeći na online nastavu?


Rizici od infekcije mogu se smanjiti dobrim omjerom visokog broja cijepljenih i pridržavanjem protupandemijskih mjera (distanca, maske u zatvorenim prostorima, dezinfekcija), no, kada je nemoguće ispuniti ove uvjete, Divjak kaže kako bi se trebalo posegnuti za drugačijim rješenjima: održavanjem online, mješovite ili hibridne nastave.


Unazad tjedan dana imamo rekordan broj zaraženih, a zasad je samo osječki FERIT objavio kako njihovi studenti ovaj tjedan nastavu slušaju od kuće.


>>>POČELO JE? S ovog fakulteta javili studentima: Nastava ponovo ONLINE ovaj tjedan<<<


"Dakle, rješenja su očita, ali treba ih donositi brzo i stati iza njih. Posebno jer sada nemamo vremena za dugoročno planiranje, nego opet treba brzo reagirati", smatra Divjak.


Kolokvij za 300 brucoša, 1500 zadataka


Kako bi pokazala dobru praksu organiziranja kolokvija i ispita za veće grupe ljudi, Divjak je navela primjer kako su to oni na FOI-ju organizirali za svoje brucoše. "Jučer smo održali online kolokvij iz Matematike za brucoše i to bez problema iako imamo preko 300 studenata. Kolokvij je bio online, ukupna je bilo 1500 zadataka (klasificiranih po različitim razina kompleksnosti i temama) u bazi iz koje je svaki student dobio 10 zadataka. Studenti su bili podijeljeni u 10 grupa, od kojih je jedna grupa (40-tak studenata) pisala na fakultetu jer su najavili da kod kuće nemaju uvjete (stabilna internetska veza, računalo, kamera koja fokusira studenta i računalo, tiho mjesto za rad). Istina je da je nas desetak nastavnika bilo angažirano cijelu subotu prije podne, ali to nam je posao, a i vesele nas inovativna rješenja i studenti koji su bez zdravstvenih rizika (više od 300 studena natrpanih u zatvorene prostore) ostvarili solidne rezultate", pohvalila se.


Foto: screenshot via Facebook@Blaženka Divjak


"Bilo je vremena za analize i promišljanja..."


"Naglašavam da smo s brucošima vježbali kako da poslože tehničke detalje kolokvija, ali i da su pisali kvizove svaki tjedan na način na koji će pisati kolokvije. Rezultati koje su studenti ostvarili su slični onima u proteklih nekoliko godina, prošle kada se pisalo online i prethodnih kada se pisalo na papiru na fakultetu. Anketa među studentima pokazuje da su zadovoljni načinom provedbe, uvjetima, ali i konceptom kolokvija", pojašnjava profesorica.


U jednom je dijelu statusa pisala i o trenutnim problemima koji se odnose na održavanje nastave u školama, nošenju maski na nastavi i reakcijama školskih sindikata, a u svom zaključku kaže kako je "reakcija Stožera i nadležnih opet zakasnila".


"Mjere se mijenjaju bez jasne svrhe i indikatora uspješnosti, ali o tome sam već pisala... Zato je dobro dijeliti dobre primjere iz prakse, a i fakulteti trebaju brzo odlučivati o načinu radu, a pripremati različite scenarije. Pa imalo se vremena za analize i promišljanja...", kaže za kraj.

Još vijesti