Mojfaks.hr u Vijesti

Boravak u Auli glagoljice prilika studentima za učenje glagoljice

Osim Aule znanosti, Ekonomski je fakultet u Osijeku svečano otvorio i svoju novouređenu Aulu glagoljice...

17. travnja 2015 12:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Riječ je o impresivnim muralima koje je tehnički izdradio Fotoart studio, a po nacrtu prof. dr. sc. Jasne Horvat, djelatnice EFOS-a i dobitnice nagrade “J. J. Strossmayer” HAZU za njezin roman “Az” (2011.). Dekan, prof. dr. sc. Vladimir Cini, zaključio je kako će se ovako uređenim prostorom na suvremeni način komunicirati simboličke vrijednosti glagoljičkih znakova i njihovih poruka.



Jednim muralom ispisano je prvih devet glagoljičkih znakova za koje dekan kaže kako transkribirani nose vrlo poticajnu poruku: Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti na zemlji.

Ostali su zidovi ispunjeni koloriranim ligaturama, a uz slike meandriranih glagoljičkih ligatura u Auli se nalazi i ispis svih znakova glagoljice s njihovim pojašnjenjima. Riječ je o alkaru – autorski dizajniranom znakovlju meandrirane (uglate) glagoljice autora prof. dr. sc. Jasne Horvat i Jasmina Miškovića.

Znakovlje alkar svoje ime veže uz hrvatsku vitešku tradiciju igranja alke te stjecanje naslova slavodobitnika kao rezultata dugotrajnih napora i dostignutih vještina. Autori znakovlja alkar ističu kako su glagoljički znakovi istodobno slova, brojevi i simboli te da je alkar samo jedna od brojnih mogućnosti vizualne interpretacije glagoljice. Znakovlje alkar prilagođeno je radu na računalu i dostupno za preuzimanje na mrežnim stranicama EFOS-a.

Prof. Cini zaključuje da je fakultet svojim interijerom s porukom pokazao kako je moguće stvarati prostore u kojima se uči bez napora koji je najčešće za učenje potreban te da se takvim pristupom istodobno promovira i čuva kulturna baština i glagoljica kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Otvorenjem Aule glagoljice kao spomen-obilježja glagoljici, EFOS se pridružio čuvarima glagoljice, a javno dostupnim znakovljem alkar čuvarima tradicije igranja alke. Takvom aktivnom skrbi o nematerijalnoj kulturnoj baštini pokazali su kako se baštinska i tradicijska naslijeđa mogu poučavati interijerom upisanim u pamćenje posjetitelja.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Twitter@EFOsijek

Još vijesti