Mojfaks.hr u Vijesti

Brat preminulog 23-godišnjeg studenta TVZ-a: 'Mlade treba upozoravati – korona je opasan virus'

Vijest o 23-godišnjaku koji je podlegao uslijed komplikacija nastalih nakon zaraze koronavirusom ponovo je aktualizirala temu rizika i opasnosti koju ova dijagnoza predstavlja za mlađu populaciju.

16. travnja 2021 15:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kristijan, brat preminulog Dominika, studenta Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, s medijima je podijelio informacije o tome kako su svi u obitelji oboljeli te kako se situacija u Dominikovom slučaju nažalost zakomplicirala.


"Netko od nas se zarazio i donio virus doma. Ne znamo tko ga je gdje pokupio, svi radimo. Odgovorni smo i pazili smo se, ali bezuspješno. Svi smo se razboljeli na isti dan, a Dominik je, kao i mi, imao simptome, ležao je i pio čaj. Rekao nam je da se ne osjeća baš dobro, a s obzirom na to da je jako kašljao, mislili smo da bi to mogla biti upala pluća i da treba otići doktorici. Tamo su mu vadili krv i ustanovili da se radi o bakterijskoj upali pluća pa je dobio antibiotik", govori za 24 sata Kristijan (29), stariji brat Dominika Šimunovića.


Ili respirator ili smrt


Umjesto da mu se stanje s terapijom poboljša, Dominiku je bilo sve gore. Dobio je jače antibiotike, no situacija se nije mijenjala. Na kraju su im rekli da ga odvedu na Zaraznu gdje su ga testirali i bio je negativan što se Kristijanu čini čudnim.


>>>Najmlađa žrtva korone: Preminuo kao apsolvent, a postao prva osoba u obitelji koja je dobila diplomu – nakon smrti<<<


"Po svim testovima se ovaj put pokazalo da ima virusnu upalu pluća. Ispada da se danima liječio, a zapravo nije jer je pio terapiju za bakterijsku upalu. Na Zaraznoj je bio koji dan kad je došlo do restrikcije pluća, jednostavno njegova pluća nisu više mogla opskrbljivati tijelo kisikom i morali su ga poslati na respirator u Dubravu. Nisu više imali izbora, ili respirator ili smrt. Na respiratoru je bio sedam dana, a u međuvremenu su ga opet testirali i ovaj test je bio pozitivan.  Bio je pod sedativima, a mi smo zvali svaki dan, ujutro i navečer. Svaki put kad bismo nazvali situacija je bila stabilna, par puta su nam rekli i da po nekim parametrima je situacija malo bolja. Ja sam vjerovao da će se oporaviti, samo da će mu trebati malo duže zbog toga kakva je situacija bila, a i bio je jako mlad. Na papirima je pisalo i da je nastala sepsa, dakle i bakterija je bila u pitanju. Pretpostavljaju da je i to razlog naglog pada tlaka", objašnjava brat preminulog studenta.


Za smrt saznati iz medija


Dominikova obitelj saznala je da je preminuo tek nakon konferencije Nacionalnog stožera, kad su Kristijana počeli nazivati prijatelji da pitaju radi li se o Dominiku.


"Ja nisam znao, a nisam ni vjerovao da se radi o njemu jer je dan prije bio stabilan. Nazvali smo bolnicu i onda su nam rekli da je došlo do naglog pada krvnog tlaka i srčanog aresta uslijed kojeg je preminuo. Trudili su se reanimirati ga, ali bezuspješno. Jednostavno je otišao", prepričava Kristijan.


Dominik nije imao zdravstvenih problema. Bio je dobar student, volio je igrati igrice s prijateljima, voziti bicikl, družiti se i slušati house. "Moj brat je bio odličan učenik i dobar student. Vjerovao je da, ako se sad posveti učenju i radu, da će mu kasnije biti lakše u životu. Nažalost, nikad to neće dočekati", govori nam.


>>>Na uglednom Yale-u studentima poručili: 'Emocionalno se pripremite – vaši kolege mogli bi umrijeti'<<<


Kako kaže, njegov brat se uvijek trudio biti bolji, a pamtit će ga po ciničnom smislu za humor i ustrajnosti.  "Uvijek si je zadavao ciljeve. Prvo je upisao PMF, no onda je brzo vidio da ga to ne vodi do njegovog cilja, do toga da bude programer. Prebacio se na TVZ i tu je sve krenulo na bolje. Imao je svoju aplikaciju za vožnju bicikla, zadao bi si cilj i krenuo voziti. I kad je bilo najteže, on nije odustajao, a takav karakter ima jako malo ljudi. Trudit ću se biti tako ustrajan kao on i na taj način mu odati počast", govori.


Mlade treba upozoravati – ovo je ozbiljan virus


U planu je i izrada murala za Dominika. Njegova obitelj želi da ljudi iz ove tragedije izvuku pouku i paze na sebe i druge. "Mislim da bi trebalo ljudima skrenuti pozornost na to koliko je taj virus opasan. Odnio je jedan zdrav, mladi život, to je ozbiljno. Ne bih nikome poželio ovakav gubitak. Neka to bude njegova ostavština. Ako samo jedna osoba pročita Dominikovu priču i zbog toga se odluči paziti, ništa ovo nije uzalud", završava Kristijan.


Njegova osmrtnica i osmrtnice još dvoje starijih susjeda zalijepljene su na vrata haustora broj 31 u zagrebačkoj Mamutici. Svi su žrtve koronavirusa.


izvor: 24 sata

Još vijesti