Mojfaks.hr u Vijesti

'Burn out' sindrom: znakovi da učiš previše

Previše učenja može biti jednako kobno za tvoje ocjene kao i premalo učenja!

1. prosinca 2015 11:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako previše učenja može izazvati brojne negativne posljedice, svake se godine milijuni studenata diljem svijeta tjeraju do ruba izdržljivosti i psiho-fizičkog zdravlja.

Ukoliko tvoj društveni život pati, kao i koncentracija, imunitet i zdravlje, vrijeme je da si priznaš da možda malo pretjeruješ.

Ove znakove nemoj zanemarivati – oni ti jasno poručuju da prebaciš u nižu brzinu!

Tikovi

Ako primijećuješ da ti sve češće titra mišić u oku ili osjećaš kao da će ti oko iskočiti zbog trzajeva s unutarnje strane očne duplje, znak je to da se previše naprežeš i ne radiš dovoljno pauza tijekom učenja. Najbolje je rješenje ugasiti računali i TV i odspavati, prošetati i jednostavno zaboraviti na učenje i ispite, barem na pola sata. Drijemanje i spavanje također će te regenerirati pa ćeš lakše moći nastaviti s učenjem.



Ne možeš se koncentrirati na to što čitaš

Čitaš po nekoliko puta i dalje ti nije jasno o čemu se radi? Ili ti riječi ispred tebe predstavljaju samo jednu sivu mrlju koja ti nema nikakvog smisla? Prenapregnutost se može ispoljiti i na ovaj način: toliko se trudiš koncentrirati da nakon što pretjeraš tijelo šalje signale kako je vrijeme za pauzu. Poslušaj ga!

Razdražljiv/a si, uštogljen/a i nimalo fleksibilan/na



Neminovno je da ćeš početi raditi malene greškice i propuste jer koncentracija opada: koristiš krive riječi, počinju te nervirati i najslabiji zvukovi, često radiš greške prilikom tipkanja na računalu. Kad primijetiš da si gnjevan/na cijeli svijet, vrijeme je da si daš malo oduška i napraviš pauzu.

Kasno jedeš i ne možeš spavati noću

Možda zvuči kontradiktorno, ali bez obzira što ti je um iscrpljen, također je u petoj brzini i ne može se opustiti niti usporiti čak ni kada legneš. Zato najčešće noćima ne spavaš što za sobom povlači naviku da sve kasnije jedeš ili nešto grickaš, a osim toga – često zaboraviš na jelo sve dok se ne skljokaš na kauč ili krevet od umora. Ne moramo posebno napominjati da je ovo jako loše za tvoje zdravlje i dobru liniju.



Loša osobna higijena

Zube pereš tek kasno poslijepodne? To je znak da ti je dnevni ritam potpuno pošemeren i da si toliko udubljen/a u učenja da zapostavljaš uobičajene rituale kao što su druženje, odmaranje i održavanje osobne higijene. Možda te nitko ne vidi i ne šnjofa dok učiš sam/a u stanu, ali ako se ne možeš sjetiti kad si se zadnji put istuširao/la ili počešljao/la – vrijeme je da skokneš pod tuš i osvježiš se. Pomoći će ti u daljnjem učenju.

Tvoj društveni život pati


Prijatelji više ne znaju kako izgledaš i brinu se jer im ne odgovaraš na mailove i poruke? I ovo je znak da pretjeruješ. Ne moraš odlaziti na svaku cugu ili tulum, ali ako te društvo već proglasi nestalom osobom ili počnu brinuti za tvoje zdravlje – vrijeme je za time out.

Još neki od znakova da pretjeruješ s učenjem:

Više nitko ne razumije tvoje fore kad se pokušaš našaliti.
Zbirka flomastera ti je raznovrsnija od društvenog života.
Kad učiš, mozak ti najčešće hipnotizirano bulji u jedan odlomak koji čitaš uvijek iznova, no i dalje ne razumiješ o čemu se radi.
Kasniš s vraćanjem hrpe knjiga u knjižnici.
Soba ti izgleda kao da je u njoj eksplodirala bomba.
Kad te netko posjeti, komentira da si i zadnji put bio/la u istoj odjeći.
Nemaš više čistoga posuđa.
Kad uspiješ zaspati – imaš noćne more o tome da padaš ispite.
Piješ toliko kave da počinješ misliti kako se tvoje tijelo sastoji od 80% ovog napitka, a tek onda i nekih drugih tvari.


Svi su ovo znakovi da si na dobrome putu da doživiš takozvani \'burn out\' sindrom jer pretjeruješ i tjeraš svoje tijelo i psihu do ruba izdržljviosti. Iako su dobri rezultati na ispitima važni, ništa ne bi trebalo ugožavati tvoje zdravlje i osjećaj zadovoljstva vlastitim životom... Čak niti uspjeh na fakultetu.

L.B./foto: Freeimages, Tumblr

Još vijesti