L.B. u Vijesti

Čak 31 sveučilište priznalo da 'špijunira' studente na društvenim mrežama

Sa čak trideset i jednog britanskog sveučilišta priznali su da nadziru ili provjeravaju račune vlastitih studenata na društvenim mrežama.

15. prosinca 2021 16:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S njih 15 izjavili su da koriste programe posebne namjene kako bi odradili "preslušanje" društvenih mreža koji prepoznaju što se piše i govori o institucijama pomoću oznaka (tagova) i spominjanja u komentarima ili objavama.


Podaci su ovo istrage provedene pomoću 130 zahtjeva za pravom na informiranje koji su odaslani sveučilištima diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Mnoge institucije tvrde da svakodnevno nadziru "ključne riječi ili diskusije" studenata na društvenim mrežama, piše The Tab.


>>>Fakultet kaznio studente jer su sjedili u parku – kao 'dokaz' koristili fotke s privatnih Instagram profila<<<


Ovo nije prvi slučaj aktualiziranja teme nadziranja studentskih profila na društvenim mrežama od strane matičnih institucija na kojiam studiraju. Prije četiri mjeseca, isti je ovaj portal pisao o slučaju Nancy Rothwell, prorektorice Sveučilišta u Manchesteru, koja je osobno pratila profile na društvenim mrežama studenata prosvjednika.


Nadzirali i kretanje po kampusu pomoću kamera?


Jedan od prosvjednika, Ben McGowan, izjavio je da se zbog ovog nadziranja od strane sveučilišta osjeća nelagodno. "Sveučilište je nadziralo moje društvene mreže, no čini mi se da su pratili moje kretanje po kampusu pomoću sigurnosnih kamera", kazao je.


>>>Sveučilište unajmilo 'utjerivače' dugova da studentima naplate stanarinu za dom<<<


foto: Natee Meepian via Shutterstock


"Ono što me iznenadilo je da nadziranje nije vršio tim za vođenje društvenih mreža sveučilišta niti odjel za medije i informiranje javnosti nego prorektorica osobno koja je moje tweetove ili članke slala određenim zaposlenicima Sveučilišta", govori.


>>>'Miš se micao dok sam pisala test': Studentica u suzama nakon JEZIVOG iskustva online ispita<<<


Diktatura?


Prosvjednici su kritizirali sveučilišta zbog ugrožavanje slobode govora, uspoređujući ovakvo nadziranje aktivnosti studenata na društvenim mrežama s "činom diktature". Kao rezultat ovih radnji, mnogi su sveučilišta pozvali na transparentnije poslovanje i komuniciranje sa studentima, ali i javnosti.


"Definitivno je čudan osjećaj kad institucija čiji bi primarni cilj trebalo biti obrazovanje mladih, troši više vremena na špijuniranje studenata", dodao je Ben.


izvor: The Tab

Još vijesti