V.K. u Vijesti

34 posto studenata koji iz ove zemlje odsele na studij u inozemstvo ipak se žele vratiti kući – evo i zašto

Susjedna država nema problem s 'povratnicima'. Naime, velik broj studenata koji su trenutno na studiju u inozemstvu želi se, nakon diplome, vratiti u Srbiju.

3. Siječnja 2022 14:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zemlje koje se suočavaju s fenomenom brojne dijaspore, na sve se načine trude ne bi li uspjeli u domovinu "vratiti" sve one koji su iselili u druge zemlje, što zbog posla, što zbog studiranja. No, prema anketi provedenom među srpskim studentima u inozemstvu, naši susjedi ne moraju brinuti jer se nešto više od trećine mladih nakon stjecanja diplome ipak želi vratiti kući.


Organizacija srpskih studenata u inozemstvu (OSSI) objavila je rezultate ankete provedene 2019. godine koji su pokazali da se 34 posto srpskih studenata želi vratiti u Srbiju nakon svojeg studija kako bi doprinijeli razvoju svog grada, prenosi Telegraf.rs.


Broj sada i veći zbog pandemije


>>>Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura<<<


"Zadovoljni smo tim postotkom, moramo još više raditi i s državnim tijelima, nevladinim i privatnim sektorom, kako da ih vratimo", rekao je Aljoša Palija iz OSSI-ja, a pritom naglašava i kako bi ovaj broj sada mogao biti i veći zbog pandemije.


Za studiranje sve popularnije i Rusija, Kina, SAD i Australija


Kao jedan od glavnih razloga za povratak u domovinu je rad na materinjem jeziku, ali i doprinos razvitku gradova u kojima su rođeni. "Žele stečena znanja primjeniti u svojim rodnim mjestima", navodi Palija i dodaje da najviše srpskih studenata studira u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, kao i da su u posljednje vrijeme postale popularne Rusija, Kina, SAD i Australija.


>>>Studenti prosvjeduju ispod Vučićevih prozora: 'Jesmo li važniji kad završimo faks ili kad odemo u penziju?'<<<


"Imamo Alumni grupu koja dosta pomaže našim studentima. Potpisali smo i Memorandum s Ministarstvom vanjskih poslova prošle godine, putem kojeg naši studenti imaju pravo raditi u praksi i okupljati se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima", hvali Palija koji je također napomenuo da za sad broje čak 23 ogranka na četiri kontinenta.  


izvor: telegraf.rs

Još vijesti