V.K. u Vijesti

Domaći sveučilišni grad bit će bogatiji za čak dva fakulteta – evo o čemu se radi

Na prvoj jesenskoj sjednici Senata Sveučilištu u Rijeci donesena je odluka da Odjeli za informatiku i matematiku postaju fakulteti.

22. rujna 2021 18:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovim se novim sastavnicama mijenja i naziv: Fakultet informatike i digitalnih tehnologija te Fakultet za matematiku.  Jučer se na sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci prihvatilo izvješće o opravdanosti promjene naziva znanstveno-nastavnih sastavnica kao podružnica Sveučilišta u Rijeci te je senat utvrdio opravdanost promjene naziva odjela za informatiku i Odjela za matematiku, piše Novi list.


Kako prenose, ove sastavnice neće imati svoju pravnu osobnost, samom primjenom naziva omogućava im se proširivanje djelatnosti.


>>>Otvara se prva fekalna biobanka u Hrvatskoj: Donirati mogu i studenti – potpuno anonimno<<<


Usvojene i Politika otvorene znanosti Sveučilišta i potvrđen broj stipendija za izvrsnost


Usvojene su "politike otvorene znanosti Sveučilišta u Rijeci čiji ciljevi obuhvaćaju izgradnju i trajno razvijanje poticajnog okruženja za stvaranje novih društvenih i gospodarskih vrijednosti korištenjem znanstvenih informacija i istraživačkih podataka koji su proizvod znanstvenih aktivnosti dionika znanstvene djelatnosti Sveučilišta financiranim javnim sredstvima. Usvojena je i odluka o broju stipendija za izvrsnost za predstojeću akademsku godinu, a kao i ranije i ove godine dodijelit će se 100 stipendija najboljim studentima u mjesečnom iznosu od 800 kuna tijekom 10 mjeseci u godini te je Sveučilište za tu svrhu osiguralo 800 tisuća kuna", prenosi Novi list.


>>>Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata<<<


Gasi se program kreditiranja studenata, ali se pokreće novi program


Uz spomenuto, Senat je donio odluku o prestanku programa kreditiranja studenata. Točnije, radi se o programu koji je prilikom donošenja bio inovativan, a riječko je Sveučilište među ostalim stvarima, i u ovome bilo prvo – koje je nudilo povoljne kredite svojim studentima. No, interes studenata za kreditima se s vremenom smanjio, stoga su na sjednici odlučili da se program gasi.


Ulog koji je bio namijenjen za ovaj program prenamijenit će se za novi "Istraživačko – razvojni projekt u obrazovanju: UNIRI CLASS" s kojim će se u naredne tri godine pokušati povećati učinkovitost obrazovnog procesa te sveukupno zadovoljstvo studenata i studiranjem na riječkom sveučilištu. Neki od ciljeva ovog inovativnog programa su strukturirane ponude mikrokvalifikacija koja će omogućiti personalizirane studentskog kurikuluma, razvoj i uvođenje digitalnih oblika nastave i drugi.  Uz spomenuto, program će obuhvatiti i razvoj dodatnih usluga psihološkog savjetovanja za studente.


izvor: novilist.hr

Još vijesti