Mojfaks.hr u Vijesti

Čak ih 75 posto prepisuje: Istraživanje pokazalo da na ispitima najviše varaju studenti Sveučilišta u Zagrebu

Nažalost, u Hrvatskoj nije ništa neobično kada studenti prepisuju i kada su im 'šalići', osim kemijske, 'pribor' za ispit. Do sada se možda nije znalo točno u brojku koliko domaćih studenata vara na ispitima, ali sada je tu jedno istraživanje koje je pokazalo da se hrvatski studenti itekako švercaju...najviše ih je sa zagrebačkog Sveučilišta.

18. prosinca 2018 11:20
Čak ih 75 posto prepisuje: Istraživanje pokazalo da na ispitima najviše varaju studenti Sveučilišta u Zagrebu

Čak ih 75 posto prepisuje: Istraživanje pokazalo da na ispitima najviše varaju studenti Sveučilišta u Zagrebu Foto: MojFaks

Čak 75 posto zagrebačkih studenata vara na ispitima, dok ih je oko pet posto smatra da je mito na fakultetima rasprostranjena pojava. Pokazalo je to istraživanje čije je rezultate u Beogradu predstavio Mihailo Gajić, predstavnik Beogradske otvorene škole (BOŠ) koja je provela istraživanje, donosi portal Index.

Izvor: Shutterstock

Međunarodno istraživanje je, kako prenosi agencija Tanjug, tijekom 2012. godine provedeno u suradnji s Antikorupcijskom studentskom mrežom u jugoistočnoj Europi. Istraživanje je provedeno na pet vodećih sveučilišta u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji, na uzorku od 3 463 studenta. Zanimljivo je da na ispitima najviše varaju upravo studenti Sveučilišta u Zagrebu. Slijede studenti u Plovdivu, s oko 60 posto, zatim u Beogradu s oko 50 posto. U Skopju na ispitima vara nešto manje od 50 posto studenata, dok u Moldaviji na ispitima vara oko 45 posto studenata, piše Index.

Studenti su jako tolerantni prema prepisivanju, štoviše, ne smeta im


Istraživanje je pokazalo da su studenti vrlo tolerantni prema prepisivanju. Većini studenata nimalo ne smeta kada netko prepisuje ili vara na ispitu. Tek oko pet posto studenata bi prijavilo prepisivanje ili varanje na ispitu.

...Varanje na ispitu: Pitali smo studente prijavljuju li kolege koji prepisuju - šokiraju li vas odgovori?...


...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


U Beogradu 45 posto studenata tolerira i ako netko drugi piše nečiju domaću zadaću, što je najviše u regiji. Slijede studenti u Plovdivu (35 posto), Skopju (30 posto), Zagrebu (25 posto) i Moldaviji (15 posto).

Izvor: forum.hr

U Zagrebu je mito na fakultetima znatno manje rasprostranjeno nego u ostalim gradovima u kojima je provedeno istraživanje. Podmićivanje na fakultetima u Srbiji, Moldaviji, Makedoniji i Bugarskoj rasprostranjenim smatra oko 20 posto studenata.

Ivana Petrić
izvor: Index
foto: Shutterstock

Još vijesti