L.B. u Vijesti

Če ili će? S FER-a otkrili: Ovo su najčešće pravopisne greške koje su prošle godine radili Hrvati

Koristite li i vi 'Hašek'?

9. veljače 2022 13:23
Ispravljanje teksta

Ispravljanje teksta Foto: Andrey_Popov via Shutterstock

Hrvatski akademski spelling checker Hascheck [Hašek], dostupan na adresi ispravi.me, jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga koja već gotovo punih 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova, pišu na stranicama zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.


Originalni oblik internetske usluge 1993. godine osmislio je profesor dr. sc. Šandor Dembitz koji ga je i pokrenuo ga na Fakultetu elektrotehnike i računalstva (FER) u Zagrebu, u proljeće 1994. godine.


>>>Osveta za prekid: Student lektorirao i ocijenio pismo svoje bivše – prepuno gramatičkih pogrešaka<<<


Prije dvije godine (2020.) doživio je "redizajn" u sklopu kojega je preimenovan u Ispravi.me, za potrebe kojega je student Ivan Srdić dizajnirao i novo sučelje. Valja napomenuti da u sklopu diplomskih i završnih radova na projektu povremeno sudjeluju i studenti FER-a, a svakako je često i rado korištena usluga među domaćom studentskom populacijom.


Protekle godine usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta. Oni su obradili 8 milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu 2 milijarde pojavnica. Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima "mali" jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije, javljaju s FER-a.


Najviše korisnika iz Hrvatske, a najčešće greške su…


Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83 posto), zatim iz Bosne i Hercegovine (7 posto), Njemačke (1 posto) itd. Više od 40 posto korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati. Sve ovo upućuje da u Hrvatskoj treba posvećivati veću pozornost domaćem razvoju jezično-tehnoloških proizvoda i usluga.


>>>Tko još brine o ć i č? Student dobio odgovor 'tete iz referade' – pravopis 'službene komunikacije' će vas iznenaditi<<<


U 2021. godini korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če --> će, tiće --> tiče, riješenje --> rješenje, slijedeće --> sljedeće, mogučnosti --> mogućnosti, promjeniti --> promijeniti, čemo --> ćemo, več --> već, primjetiti --> primijetiti, djete --> dijete, samnom --> sa mnom, riješenja --> rješenja, reči --> reći, primjeniti --> primijeniti te razumijeti --> razumjeti.


Zahvaljujući bogatom osnovnom fondu riječi, ali i brojnim frazama specifičnima za hrvatski jezik, sustav Hašek učestale gramatičke i stilske greške kontekstno prepoznaje te po potrebi ispravlja, što ga svrstava u nekonvencionalne pravopisne provjernike.


Njegova posebnost je kontinuirana nadogradnja koje se postiže putem sustava samoučenja. Iz pristiglih tekstova sustav prikuplja nove riječi i njihove oblike te sam izdvaja zanimljive elemente za nadogradnju jezičnog fonda, koji prolaze rigoroznu kontrolu radi očuvanja preciznosti rječnika.


>>>Prvo pa fail! Najnovije hrvatsko sveučilište pozdravilo studente pravopisnom greškom na jumbo plakatu<<<

Još vijesti