Mojfaks.hr u Vijesti

Čujte i počujte: Slavonski Brod dobio Sveučilište!

Sabor Republike Hrvatske zadnjeg dana svog zasjedanja prije raspuštanja pred parlamentarne izbore među ostalim je donio i Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

25. rujna 2015 17:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sa 101 glasom za, jednim suzdržanim i 8 glasova protiv donesen je Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Povijesna je ovo odluka i povijesni dan za grad Slavonski Brod koji ima dugi niz godina tradiciju visokog obrazovanja, a od danas se može pohvaliti i kao sveučilišni grad.

Ovo je jedanaesto Sveučilište u Hrvatskoj, a prije Slavonskog Broda sveučilišni status imaju Zagreb (2 sveučilišta), Varaždin, Osijek, Rijeka, Pula, Zadar, Split i Dubrovnik (2 sveučilišta).

"Mislim da Brođani mogu biti zadovoljni današnjom sjednicom Sabora i napokon smo ostvarili ono što čekamo desetljećima. Ovdje sam deset godina i deset godina se borim da Sl. Brod dobije Sveučilište i to smo danas postigli. Tako je od danas grad Slavonski Brod sveučilišni grad", komentirao je ekskluzivno za Soundset Brod gradonačelnik Mirko Duspara.

"Kada pogledate sve gradove, od Zagreba do Rijeke, Splita i Dubrovnika, vidimo da su u početku ti gradovi imali samo nekoliko fakulteta, odjela ili visoke škole, a danas su to gradovi poput Zagreba koji imaju 60 ili 70 tisuća studenata, što dovoljno govori koliko je to važno za jedan grad i razvoj istoga, kao i županije u kojem se grad nalazi. Slavnoski Brod je davno prije trebao biti s ovim gradovima u istoj grupi", rekao je Duspara i dodao da ono što sad slijedi jest da se osnuje što više toga u Slavonskom Brodu, poput odjela i fakulteta, te ostaloga zbog čega će studenti odmah poslije fakulteta pronaći u našem gradu i zaposlenje.

L.B./izvor: Soundset
foto: Wikipedia

Još vijesti