Mojfaks.hr u Vijesti

Dekan poznatog fakulteta 'opleo' po HZZ-u: 'Kako možemo znati tko će se za 5 godina najlakše zapošljavati?'

Svake godine Hrvatski zavod za zapošljavanje objavi Preporuke za upisnu politiku i politiku stipendiranja. Njihova analiza im služi za preporuke o tome koja su zanimanja tražena na tržištu rada, odnosno, na kojim studijima valja smanjiti upisne kvote, a na kojima ih povećati. Međutim, ne slažu se svi s HZZ-om.

17. Siječnja 2018 11:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošli tjedan pisali smo o HZZ-ovim Preporukama za upisnu politiku i politiku stipendiranja i samim time saznali koja se zanimanja smatraju deficitarnima, ali i kojih ima previše na tržištu. Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju, piše na stranicama HZZ-a.


Izvor: drzavnamatura.hr

Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, stoji u preporukama HZZ-a.  No, ne slažu se svi s tim preporukama, i to baš ljudi koji rade u visokom obrazovanju.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci smatra da su preporuke HZZ-a krive


Oni koji provode obrazovanje ne slažu se s HZZ-om. Dekan riječkog Ekonomskog fakulteta Alen Host istaknuo je da se predviđanja o potrebi tržišta rada koja izrađuje HZZ ne mogu smatrati pouzdanima iz cijelog niza razloga, piše Lider.


Dekan riječkog Ekonomskog fakulteta ne slaže se s HZZ-om... izvor: efri.uniri.hr

"HZZ navodi brojne programe koji nikad nisu postojali niti ih je fakultet ikada izvodio, a nezaposleni se vode kao naši bivši studenti. Dakle, ne možemo se pouzdati u brojke kojima raspolaže HZZ iako već niz godina upozoravamo na propuste i tražimo ispravak podataka. Takve pogrešne podatke HZZ koristi kao bazu za praćenje, analizu i predviđanje potreba na tržištu rada, odnosno koristi metodu linearne ekstrapolacije koja je neprikladna za procjenu budućih kretanja na tržištu rada iz cijelog niza razloga", rekao je za Lider dekan Host te dodao da preporuke za upisnu politiku sada moraju odražavati predviđanje stanja gospodarstva 2023. godine kada će studenti upisani ove godine na studij tražiti svoj prvi posao.

...Poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima: Evo kojih nam studenata treba više, a kojih manje...


Naglasio je i kako će se "u tih pet godina predviđenog trajanja studija, potrebe tržišta rada toliko promijeniti da moramo sada imati obrazovne programe za neka zanimanja koja još uopće ne postoje, a 2023. godine će postojati potražnja za njima".

Sve što je dekan Alen Host rekao možete pročitati ovdje, a HZZ-ove preporuke upisne politike provjerite na linku.

Ivana Petrić
izvor: Lider
foto: gpk.hr

Još vijesti