V.K. u Vijesti

91 posto studenata u ovoj zemlji primilo barem jednu dozu cjepiva: 'Ovo pokazuje da su uglavnom razumni...'

Više od 90 posto njih tvrdi da bi se podvrgnulo testu u slučaju pojave simptoma, a zadnje istraživanje pokazalo da je mentalno zdravlje narušeno posebice studentskoj populaciji.

8. prosinca 2021 17:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako pokazuje novo britansko istraživanje, studentska populacija daleko je od toga da bi ju se moglo prozivati za širenje zaraze. Rezultati su ovo analize koja pokazuje da je većina studenata na britanskim sveučilištima cijepljena barem jednom dozom, no svejedno bi zahtijevali testiranje u slučaju pojave simptoma.


Velika Britanija, kao i većina zapadnih zemalja Europe, može se pohvaliti visokom procijepljenošću svoga stanovništva. No, trećina ispitanika izjavila je da im se mentalno zdravlje pogoršalo od početka semestra, navodi se u izvješću Ureda za nacionalnu statistiku Velike Britanije.


>>>Mentalno zdravlje studenata dugoročno narušeno: Probleme će osjećati čak i nakon kraja pandemije<<<


Istraživanje je također pokazalo kako je prosječna ocjena zadovoljstvom životom među studentima jedva za prolaz: 6,6 od 10, što je znatno niže od prosječne ocjene zadovoljstvom života za populaciju od 16-29 godina (koje karakterizira ocjena 7,0), dok je ukupna ocjena na razini čitave zemlje 7,1, piše Guardian.


U izvješću Ureda za nacionalnu statistiku Velike Britanije stoji da se mentalno stanje pogoršalo kako je napredovao semestar, s 32 posto studenata koji su izvijestili da im se stanje pogoršalo, dok je na početku rujna ta brojka bila 26 posto.


>>>Lockdown slomio mlade u Hrvatskoj! Psihijatrijski odjeli grcaju: 'Ovo je slično ratu, preplavljeni smo pacijentima…'<<<


S druge strane, dobra je vijest da su brojke ipak malo bolje nego što su bile u svibnju: oni su tada bili u lockdownu, dok su se ovaj semestar vratili na kontaktnu nastavu.


Samo 8 posto necijepljenih studenata


Što se tiče cijepljenja, njihove brojke cijepljenih studenata su daleko iznad naših. Proveli su istraživanje koje se temelji na eksperimentalnim podacima dobivenim putem upitnika koje je riješilo tisuću engleskih studenta tijekom listopada i studenog, a rezultati su pokazali da je 91 posto ispitanika primilo barem jednu dozu cjepiva.


Uz to, čak 85 posto studenta cijepljeno je s dvije doze, u odnosu na i dalje visokih 78 posto krajem rujna. S druge strane, samo je 8 posto studenata reklo kako nisu cijepljeni, a od tih 8 posto, njih 32 posto je izjavilo da će poprilično ili vrlo vjerojatno uzeti cjepivo ako im se ponudi.


>>>16 tisuća studenata o COVID potvrdama: Iako se uglavnom protive uvođenju, gotovo 50% njih potvrdu ipak ima<<<


Studenti su spremni i testirati se


Studenti koji su sudjelovali u istraživanju kazali su kako su voljni i testirati se na COVID: njih 92 posto reklo je da će zatražiti test ako razviju simptome, a 49 posto njih je reklo da su se testirali u proteklih tjedan dana. Skoro 60 posto studenata kaže da će ostati kod kuće narednih 10 dana ako razviju simptome.


Tokom prošle se godine upravo studente optuživalo za širenje virusa zbog organiziranja zabava i kršenja distance, a neki su i kažnjavani te su im prijetili isključenjem sa sveučilišnih studija, o čemu smo također pisali.


>>>Necijepljeni studenti ovog faksa odsad sami plaćaju testiranje: 'Trošak je prevelik, nećemo imati za struju i grijanje…'<<<


"Ohrabrujuće je,što većina studenata izvještava da je cijepljena protiv Covid-19, a mnogi bi se testirali ako bi razvili simptome. Međutim, trećina studenata je nažalost izjavila da su im se mentalno zdravlje i dobrobit pogoršali od početka jesenskog semestra", komentirao je Tim Gibbs, voditelj istraživanja Ureda za statistiku o uvidu u COVID-19.


"Ovo pokazuje da su studenti uglavnom razumni – testiraju se i cijepe i pokušavaju napredovati u studijima što je bolje moguće. Ali, život im nije tako lak kao što su se nadali jer je studentski život i dalje toliko poremećen Covidom. Odlazak na sveučilište velika je prijelazna točka u najboljim vremenima; to je dodatni stres u vrlo čudnim vremenima u kojima živimo", komentirao je Nick Hillman, ravnatelj Instituta za visokoškolsku politiku.


Osim toga, u Velikoj Britaniji su u visokom obrazovanju trenutno veliki nemiri. Naime, studenti na čak 58 institucija suočeni su s mogućnošću daljnjeg prekida studija zbog prijetnje štrajkom sveučilišnog osoblja koje je u dva glasanja glasalo za akciju oko njihovih mirovina, plaća i uvjeta rada.
 
izvor: Guardian

Još vijesti