L.B. u Vijesti

Diplomirao pedagogiju, a sada je pastir: 'Lakše je s kozama nego s ljudima'

S diplomom se odlučio na posao čuvanja koza. Kaže da nije požalio.

15. veljače 2021 10:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vinko Dragičević diplomirao je pedagogiju, a radni je vijek proveo u školi. Onda je sve odlučio zamijeniti – kozama. Danas je, kaže, uzoran stočar i još bolji otac. I nije ga briga što će drugi reći, što visokoobrazovan čuva koze. On je svoju sreću i zadovoljstvo pronašao.


"Jedini smo mi s troje djece i to ovako maloljetne djece", ističe Vinko Dragičević, pastir s diplomom.


...Poljoprivreda i informatika? Novi studij idealan je odabir za sve koji znaju da je selo nezamislivo bez računala i dronova...


38-godišnja Denisa podrijetlom je iz Albanije. Ni razlika od 20 godina među supruzima nije im pokvarila planove. "Jedna prijateljica je meni rekla za Vinka. Da je čovjek iz Hrvatske, bećar. Ne pije, ne puši", govori Denisa za HRT.


Koze s najboljim odgojem na svijetu


Neporočni Vinko pastir je s diplomom pedagoga. Pa su valjda i njegove koze papkari s najboljim odgojem na svijetu.


"S kozama je lakše nego s ljudima. One ne varaju, ne manipuliraju, ne mijenjaju svoje nagone, koza je koza. A ljudi su slojeviti i čudni. Danas glume jednog, sutra drugog, a onda trećeg igrača", naglašava Vinko.


...Napustio studij elektrotehnike i postao jedan od najmlađih chefova na svijetu...


Umjesto učionica i učenika Vinko se posvetio kozama, ali i pčelama. Radno mjesto u školi zamijenio je vedrim nebom iznad glave.


"Uopće mi to nije žao, ja sam sretan čovjek imam puno veću dobit, nego da sam ostao u profesiji", ističe Vinko.


Najveća Vinkova dobit su supruga te Saša, Slaven i Sanja, njegova djeca. Vinko je uspio vratiti život u kraj iz kojega se posljednjih 100 godina samo iseljava.


izvor: HRT

Još vijesti