V.K. u Vijesti

Drama na splitskom Ekonomskom fakultetu: Odbila nositi masku na fakultetu, stigla i policija...

Tijekom intervencije policije na Ekonomskom fakultetu, ženska osoba koja je odbila nositi masku opirala se uhićenju. Dekan tvrdi da nije studentica ni zaposlenica fakulteta.

2. studenog 2021 13:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Krajem prošlog tjedna došlo je do incidenta na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu tijekom kojega je morala intervenirati i policija. Kako prenosi Index.hr, ženska osoba odbila je nositi masku u prostorijama fakulteta.


Podsjetimo, prema posljednjim preporukama HZJZ-a, maske je obavezno nositi u svom prostorima fakulteta. "Studenti, nastavnici i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe u svim zatvorenim prostorima visokih učilišta trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos (maska cijelo vrijeme pokriva usta i nos), osim u iznimnim situacijama kao što je navedeno", stoji u preporukama.


>>>Njih se čekalo! Konačno stigle preporuke za fakultete: Povratak predavanja uživo – ali u skraćenoj varijanti?<<<

Pružala otpor, na kraju je ipak uhićena


No, jedna se ženska osoba odbila pridržavati protupandemijskih preporuka na Ekonomskom fakultetu i uporno je odbijala staviti masku. Kako su javili iz policije, sve se dogodilo u petak oko 14 sati. Zaštitar je zamolio ženu da stavi masku, no ona je to odbila. Potom su policajci od nje zatražili identifikacijsku ispravu kako bi utvrdili identitet žene, no ona je i to odbila. Osim što nije policiji htjela pokazati svoju osobnu iskaznicu, nije htjela ni izaći iz zgrade fakulteta.


"S obzirom da je ženska osoba bila uporna u svojoj namjeri da ignorira zapovijedi policije, nad njom su uporabljena sredstva prisile - policijski službenici su je uhvatili za ruku i izveli iz prostora", javila je policija.


No, drama se nastavila i nakon toga jer je osoba pružala aktivan otpor onemogućavajući policijskim službenicima da joj stave sredstva za vezivanje. Iako je ženska osoba pala na pod, i dalje je pružala aktivni otpor policiji, no na kraju su je uspjeli privesti u službene prostorije policije.


>>>Nastava tek počela, preporuke se već promijenile: Najvažnija se tiče svakodnevnog mjerenja temperature<<<


S obzirom na otpor, žena je imala vidljive ogrebotine na rukama i nogama, stoga su joj pozvali Hitnu pomoć kako bi napravili pregled, no ustanovljeno je kako nema ozljeda zbog kojih bi morala u bolnicu.


"Utvrđen je identitet ženske osobe i nakon provedenog istraživanja utvrđeno je kako je ostvarila obilježja prekršaja, i to iz čl. 47 st. 2. t. 9 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i čl. 16 Zakona o osobnoj iskaznici, radi čega je prekršajno sankcionirana izdavanjem obveznih prekršajnih naloga i nakon čega je puštena iz službenih prostorija", pišu iz PU splitsko-dalmatinske.


>>>Profesor dao otkaz usred predavanja jer studentica nije htjela staviti masku: Sad će ostali kolege studirati dulje<<<


Oglasio se dekan


Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Vinko Muštra kazao je da je fakultet poduzeo sve mjere koje je tražio HZJZ, a angažirali su i zaštitarsku službu koja kontrolira drže li se svi posjetitelji fakulteta propisanih mjera, među kojima je i obavezno nošenje maski.


"Možemo potvrditi da osoba na snimci nije zaposlenica niti studentica EFST-a, te je, sukladno našim saznanjima, prilikom ulaska u zgradu odbila koristiti zaštitnu masku. Upozorena je od predstavnika zaštitarske službe na potrebu poštivanja protuepidemijskih mjera kojih se svi posjetitelji, studenti i zaposlenici EFST-a pridržavaju prilikom ulaska u prostorije Fakulteta", kaže Muštra za ovaj slučaj.


Dekan je napomenuo kako se ovdje radilo o izoliranom slučaju te je zahvalio svim studentima i zaposlenicima na odgovornom ponašanju tijekom pandemije.


Video intervencije policije i uhićenja žene možete vidjeti ovdje.

izvor: Index.hr

Još vijesti