V.K. u Vijesti

Drama na Sveučilištu u Zadru: Zbog politike i afera 46 studenata ostaje na ulici?

46 studenata Sveučilišta u Zadru mora neplanirano na stan, za koji dobivaju državnu participaciju u iznosu od 200 kuna, a sve se vrti oko đačkoga doma koji se već danima nalazi u središtu afere.

3. rujna 2021 15:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošloga je tjedna u Facebook grupi studenata Sveučilišta u Zadru osvanula objava u kojoj student želi uputiti kolege u problem koji dijeli s još 45 studenata. Kako kaže, želi upoznati kolege s problemom jer „je krajnje nemarno i neozbiljno da jedno sveučilište ovako nešto radi“.


Naime, kako pojašnjava, 1. rujna su dobili poziv od Studentskog centra, a kojim su im javili da im smještaj u učeničkom domu nije osiguran. Kako kaže dalje u objavi, razlog zbog kojeg oni nemaju svoje mjesto je zato što će ta mjesta biti dodijeljena srednjoškolcima zbog velikog broja prijavljenih.  


Veliki propust Sveučilišta!


"Znam da nije bog zna kakav, ali hej, ja sam računa na to", kaže razočarani student. "Sveučilište se opravdava time da će nam dati subvenciju za smještaj od 200 kuna, te se opravdaju da su dogovarali neki hostel za naš smještaj, koji nisu uspjeli dogovoriti. Još su nam rekli da čekamo natječaj za novi dom koji bi mogao biti kroz 11. ili 12. mjesec", piše.


>>>Privremene rang liste za studentske domove: Sve na jednom mjestu<<<


"Sa kolikom sigurnošću ja mogu vjerovati u taj natječaj da će tad biti. Poštovana gospodo, ovo je krajnje neozbiljno, kao prvo ja nisam ni računa na trošak stana. Na kraju krajeva nije ista situacija svima doma i ne da mi se ovdje pisati o svojim privatnim stvarima. Ovo je ogroman propust Sveučilišta!", piše student.


Uplate turista na privatni račun ravnatelja


No, ovo je samo zadnja u nizu afera vezanih u đački dom o kojima je intenzivno izvještavala Antena Zadar. Naime, sve počinje krajem kolovoza, točnije 25. kolovoza kada Antena Zadar prenosi vijest da je županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić otkrio aferu u zadarskom srednjoškolskom đačkom domu. Vijećnik tvrdi kako je Stipica Radoš, ravnatelj ovog doma na svoj privatni bankovni račun primao uplate turista koji su smještajne kapacitete doma koristili za vrijeme karantene, uz obrazloženje da su svi djelatnici na godišnjem odmoru i da je ovo bio jedini model plaćanja. S audio snimkom kao dokazom, vijećnik se obratio i medijima, a sve se može čuti na ovom linku.


Dan nakon, 26. kolovoza Antena Zadar izvještava kako se Ravnatelj srednjoškolskog doma javio i odgovorio na informacije, uz pojašnjenje kako su dotične osobe dolazile u različite doba dana i noći i da ga policija u vezi svega još uvijek nije kontaktirala, a njegov cijeli odgovor može se vidjeti na ovom linku. Naredni dan, 27. kolovoza, Antena Zadar prenosi priopćenje koje je poslala Zadarska županija u kojemu stoji da je krivac za cijelu aferu uplaćivanja na privatni račun - loša koordinacija. Inače, učenički dom je bio "jedina ustanova u vlasništvu županije koja može primiti veći broj turista pozitivnih na COVID-19", piše Antena.


Neke uplate navodno, izvršene sa inozemnih računa jesu prošle, dok neke nisu prolazile kroz sustav Internet bankarstava, a navodno jedan dio spornih turista usluge smještaja nije platio.


>>>Studentice u požaru ostale bez krova nad glavom – u zadarskom studentskom domu za njih NIJE BILO MJESTA… Danas će ipak imati gdje prenoćiti<<<


Priopćenje Zadarske županije


Ubrzo se oglasila i Županija koja je objavila službeno priopćenje. "Kako bi izbjegao gomilanje nenaplaćenih usluga, a sve u svrhu zaštite poslovanja Srednjoškolskog đačkog doma, ravnatelj je dao svoj privatni račun na koji je određeni broj korisnika izvršio uplatu. Ravnatelj ističe da u nijednom trenutku nije podizao novac s računa te je prvog radnog dana pri povratku djelatnice računovodstva s godišnjeg odmora uplatio sav novac na račun Doma. Ravnatelj izjavljuje da je svjestan učinjene pogreške, ali da mu u nijednom trenutku nije bila namjera oštetiti Srednjoškolski đački dom. Svi problemi nastali su zbog nedovoljne, a u nekim slučajevima i potpunog izostanka komunikacije institucija nadležnih za smještaj turista pozitivnih na COVID-19", stoji u obrazloženju koje prenosi Antena Zadar.


Brojke se ne podudaraju?


31. kolovoza afera se razotkriva dalje, pa tako Antena prenosi i riječi Zorana Škrgatića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. On je, prema njihovim napisima kazao kako je od 20. srpnja do 20. kolovoza određeno 22 mjere izolacije na adresi đačkog doma, a podsjećaju na riječi ravnatelja Radoša koji je kazao na svom očitovanju pred Domskim odborom da je izdano samo 7 računa. "Radoš je u zapisniku domskom odboru kad je obrazlagao svoj slučaj, rekao da je dom izdao sedam računa od kojih su tri naplaćena, četiri nenaplaćena. Zavod tvrdi da ih je osam, a 22 ih je poslano u izolaciju. Zašto dom nema 22 računa i zašto Radoš tvrdi da treba utvrditi pravne osnove da bi mi ustupio taj podatak?", pisao je županijski vijećnik koji je cijelu aferu otkrio na svom Facebook profilu.


Trebali biti u spornom domu, sada nemaju gdje?


Dan nakon, konačno dolazimo do objave studenta. U Zadru ima oko 6 tisuća studenata od kojih dvije trećine dolazi izvan Zadarske županije, a oko 260 studenata svake je godine smješteno u Studentskom i Đačkom domu, koji, "zbog popunjenosti ove jeseni neće moći primiti studente kao što je to do sada bio slučaj", stoji na Anteni. Oni prenose i riječi rektorice Sveučilišta u Zadru, Dijane Vucan koja je kazala kako niti jedan od studenata nije dobio rješenje da mu je mjesto u domu oduzeto, te kako Đački dom upise vrši do određenog datuma.


>>>Studenti žestoko 'opleli' po svom sveučilištu: 'Sad se mi zbog 2 ispita moramo vraćati 400 kilometara na faks?'<<<


"49 mjesta u Đačkom domu su zauzeli učenici, a konačna odluka se donosi nakon žalbi. Oni koji su na listi će ući u dom, a drugi će ostati na listi za novi studentski dom koji bi trebao biti gotov do studenog, odnosno, najkasnije do kraja godine. Ja studente razumijem, no natječaj raspisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ne Sveučilište. Đački dom nam je do sada ustupao mjesta, no ove godine to nažalost nije bilo moguće", prenose.


"Nitko nije oštećen, ja radim sve što je u mojoj moći za studente",
kaže rektorica Vican i dodaje kako će studenti dobiti državnu participaciju za svoj smještaj u iznosu od 200 kuna.


Odluka je i stigla kada je Zadarsko sveučilište objavilo konačne rang liste i napomenu. "Temeljem naknadno dostavljene informacije o popunjenosti Srednjoškolskog đačkog doma Zadar i činjenice da isti neće imati slobodnih kapaciteta za subvencionirano stanovanje studenata, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2021./2022. od 24. kolovoza 2021. Istom je ukinuta kvota za subvencionirano stanovanje u učeničkom domu u Zadru te je za toliko mjesta povećana kvota za subvencionirano stanovanje kod privatnih stanodavaca. S obzirom na navedeno studenti koji su na privremenim listama ostvarili pravo na smještaj u učeničkom domu u Zadru umjesto navedenog smještaja ostvaruju pravo na subvencionirano stanovanje kod privatnih stanodavaca", piše u obavijesti na službenim stranicama Sveučilišta u Zadru.

Još vijesti