V.K. u Vijesti

Završio studij prava u zatvoru: Diplomirao u Lepoglavi – već ima ponudu za posao

Dok su neki za rehabilitaciju zatvorenika, drugi smatraju kako bi se određene kazne trebale čak i postrožiti. Iako nije uobičajen scenarij, neki od zatvorenika za vrijeme služenja kazne okrenu se knjizi i završe studij.

14. lipnja 2021 14:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bivši zatvorenik iz Lepoglave za vrijeme odsluživanja svoje zatvorske kazne završio Pravni fakultet i počinje raditi u odvjetničkom uredu. Novopečeni je akademski građanin pušten na uvjetnu slobodu četiri godine prije kraja odsluživanja zatvorske kazne od 21 godinu.


Završio u zatvoru pa diplomirao pravo


Prošlog je tjedna Vrhovni kazneni sud Republike Hrvatske objavio zanimljivo priopćenje. Naime, kako u njemu piše, nakon odsluženih 17 godina zatvora i uz epitete "naročito uspješan" te "iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti" na slobodu je pušten bivši diler koji je svojevremeno s još nekoliko državljana Južne Amerike švercao 533 kilograma kokaina.


U priopćenju stoji kako je osuđenik za vrijeme odsluživanja zatvorske kazne u Lepoglavi završio Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, ima ponuđen posao u jednom odvjetničkom uredu te je vjerojatnost kriminalnog povrata umanjena.


Već ima i ponudu za posao


"Naime, iz izvješća Kaznionice u Lepoglavi proizlazi kako je zatvorenik A. A. u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao 'naročito uspješan', kako nema kaznenih postupaka u tijeku niti je ranije kazneno osuđivan, kako je uredno koristio izvankaznioničke pogodnosti do pandemije COVID-19, dok je vjerojatnost kriminalnog povrata umanjena te kako je radno angažiran kao naročito uspješan radnik, a tijekom izdržavanja kazne zatvora je i diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u S. te ima ponudu za posao u struci u odvjetničkom uredu", stoji u priopćenju.


Kako navode dalje, "iz dijagnostičkih podataka proizlazi kako su zatvorenikove intelektualne sposobnosti iznadprosječne te kako se radi o socijaliziranoj osobi usvojenih moralnih i društvenih vrijednosti koja priznaje počinjenje kaznenih djela te izražava svoju kritičnost i žaljenje naspram istog. Uslijed svega navedenog, mišljenje Kaznionice u Lepoglavi je pozitivno". Stoga i ovaj tek diplomirani pravnik dobiva svoju drugu šansu.


Uz navedeno, Sud je također pojasnio kako ovaj bivši student osim obećanog posla ima i sigurne financije, osiguran smještaj i podršku njegove obitelji za bolju reintegraciju u društvo.


Cijelo priopćenje možete pročitati OVDJE.

Još vijesti