Mojfaks.hr u Vijesti

Dvije trećine hrvatskih iseljenika IMA DIPLOMU: Ovo su glavni razlozi zbog kojih 'dižu sidro' i odlaze

Iako je u javnosti učestala slika da obrazovani mladi u inozemstvu rade jednostavnije, niže poslove za koje su prekvalificirani, istraživanje je pokazalo da su uglavnom iste takve poslove radili i u Hrvatskoj.

8. studenog 2019 12:38
Dvije trećine hrvatskih iseljenika IMA DIPLOMU: Ovo su glavni razlozi zbog kojih 'dižu sidro' i odlaze

Dvije trećine hrvatskih iseljenika IMA DIPLOMU: Ovo su glavni razlozi zbog kojih 'dižu sidro' i odlaze Foto: MojFaks

Od ulaska u EU Hrvatsku napustilo između 150 i 300 tisuća ljudi. Val iseljavanja potaknut je prije svega ekonomskim razlozima, a tek onda stanjem u društvu, pokazalo je istraživanje "Gore je bolje?" skupine znanstvenika pod vodstvom dr. Zvonimira Galića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

...Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan...


Istraživanje je obuhvatilo 1126 sudionika koji su u razdoblju od 2013. do 2019. godine emigrirali u različite zemlje, pri čemu je najviše ispitanika bilo iz Njemačke, Velike Britanije i Irske, objavljuje Jutarnji list. Čak 67,5 posto sudionika navelo je da su emigrirali iz ekonomskih razloga, a 36 posto je reklo da su razlozi odlaska političke prirode, među kojima prevladava rasprostranjenost korupcije.

Iseljenik više nije što je bio: umjesto srednjovječnih muškaraca nižeg obrazovanja, sada odlaze mlađi i visokoobrazovani Hrvati


"Psihološki gledano, nepovoljna ekonomska situacija uparena s percepcijom o općoj korumpiranosti društva stvara toksičnu kombinaciju zbog koje mnogi ljudi percipiraju iseljavanje kao jedini mogući način poboljšanja svojih života. Iseljenicima koji su se odselili iz Hrvatske tijekom posljednjeg iseljeničkog vala je dobro i na poslu i u privatnom životu. Osim očekivane razlike u primanjima, iznenađujuće su zadovoljni kvalitetom poslova koje obavljaju u inozemstvu", rekao je za Jutarnji Zvonimir Galić, izvanredni profesor Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


...Nisu samo besparica i nezaposlenost: Mladi odlaze zbog neuređene države, loših političara, primitivizma...


foto: Shutterstock

Ispitanicima su postavljana pitanja koja su već korištena u istraživanju na nacionalno reprezentativnom uzorku hrvatskih građana. Demografski se radilo uglavnom o mlađim osobama: gotovo tri četvrtine uzorka činile su osobe do 40 godina. U pogledu spola i obrazovanja, sudionici su nešto češće bile žene, njih 58 posto, i visokoobrazovani, čak 66 posto, što ukazuje na bitno drukčiji profil iseljenika od ranijeg, "gastarbajterskog" vala, koji su dominantno činili muškarci srednje dobi i nižeg obrazovanja.

"Našim ispitanicima postavili smo pitanja o razlozima iseljavanja, zadovoljstvu životom i poslom koji obavljaju te uvjetima mogućeg povratka. Naše analize pokazuju da je posljednji val iseljavanja potaknut prije svega ekonomskim čimbenicima, premda se učestalo spominju i društveni razlozi, prije svega korupcija", rekao je Galić.

...Pismo djevojke s \'friškom\' diplomom: Na 4. godini faksa rekli joj da je višak – ipak želi ostati u Hrvatskoj...


65,3 posto ispitanika kao glavne razloge iseljavanja iz Hrvatske navodi financijsku situaciju, 53,2 posto rasprostranjenost korupcije, 30,2 posto osjećaj netrpeljivosti, 25,9 posto državne institucije, 25,7 posto nekvalitetne životne uvjete, a 23,8 posto (ne)kvalitetu ponuđenih poslova. Kada je riječ o zadovoljstvu životom u odnosu na življenje u Hrvatskoj, 57,4 posto ispitanika kaže da im je mnogo bolje, a 31,5 posto smatra da im je nešto bolje. Samo 1,4 posto anketiranih kaže da im je puno gore nego u domovini.

Optimističniji i sretniji na novoj lokaciji


"Općenito, sudionici istraživanja kažu da su puno zadovoljniji svojim životom sada nego prije preseljenja. Pritom navode da im je, u odnosu na život u Hrvatskoj, najviše porastao optimizam u pogledu budućnosti vlastite djece i unuka. Naše analize pokazuju da novi iseljenici imaju bolje radne uvjete nego na poslovima na kojima su radili u Hrvatskoj: u usporedbi s prosjekom hrvatskih radnika, kažu da rjeđe rade teške fizičke poslove te rjeđe rade vikendom ili doživljavaju stres na radnome mjestu. Također, zadovoljniji su svojim plaćama i sigurnošću radnog mjesta od prosjeka hrvatskih građana", rekao je Galić.

Istraživanje daje drugačiji kontekst sve češćoj tezi da naši visokoobrazovani građani u inozemstvu najčešće rade najjednostavnije fizičke poslove. Točno je da njih više od 40 posto kaže da su prekvalificirani za posao koji trenutno rade, ali njih više od 50 posto iste je poslove - koji su zahtijevali nižu kvalifikaciju od one koju imaju - radilo i u Hrvatskoj! U inozemstvu, kažu, barem imaju plaću od koje mogu živjeti.

...Biskup Košić kritizirao mlade koji odlaze: \'Danas je moderno iseliti iz Hrvatske – to je svojevrsno dezerterstvo\'...


Kada je riječ o povratku u domovinu, 18,4 posto ispitanika otklanja bilo kakvu mogućnost povratka, a preostali kažu da postoji mogućnost povratka ako se u Hrvatskoj dogode određene promjene: priliku da u Hrvatskoj ostvaruju prihode koji omogućuju pristojan život, povećanje kvalitete ponuđenih poslova i smanjenje rasprostranjenosti korupcije u društvu.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Shutterstock

Još vijesti