Mojfaks.hr u Vijesti

Fakultet kaznio studente jer su sjedili u parku – kao 'dokaz' koristili fotke s privatnih Instagram profila

'Bojim se da sad prate sve što objavljujem na društvenim mrežama...'

14. travnja 2021 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentima su sa Sveučilišta u Manchesteru uručene kazne u iznosu od 50 funti (oko 450 kuna) jer su sjedili u parku.


U emailu koji su dobili sa Sveučilišta, pojašnjava se da je novčana kazna rezultat kršenja "pravila ponašanja" koja su stupila na snagu tijekom pandemije. Dokaz koji su koristili u ovom slučaju su fotografije studenata iz parka objavljenih na Instagramu.


U službenome e-mailu poslanome jednom od kažnjenih studenata navodi se da je "s fotografija objavljenih na Instagramu jasno da se toga dana u parku okupio veliki broj mladih".


>>>'U redu je da virus širimo među sobom': Studenti tulumare, neki mislili da su simptomi korone – posljedica mamurluka<<<


"I drugi su studenti identificirani pomoću fotografija stoga se i oni smatraju dijelom ovog slučaja", stoji u mailu sa Sveučilišta poslanome studentima. "Druženje s pojedincima izvan vlastitog kućanstva nije bilo dozvoljeno u vrijeme okupljanja", nastavljaju u pojašnjenju odluke da kazne studente koji su se krajem veljače okupili u parku. Neki studenti tvrde da su se družili isključivo studenti koji ionako dijele kućanstvo.


"Strahujem da sad prate sve što objavim na društvenim mrežama..."


"Brinem da sad prate sve što objavim na društvenim mrežama i koriste to protiv mene", kazao je student kojemu je uručena novčana kazna. "Kažnjen sam jer sam sjedio u parku sa svojim cimerima, nismo se družili s osobama iz drugih kućanstava", tvrdi. "Priložili su čak i snimak zaslona mog privatnog računa", govori.


O cijelom incidentu oglasili su se i zaposlenici ove visokoobrazovne institucije. Dr. Jo Egde izjavila je da napušta fakultet u kolovozu jer je zgrožena zbog svega čemu je svjedočila tijekom protekle godine. Smatra da svojoj instituciji "ne duguje nimalo lojalnosti".


Zdravlje studenata i zaposlenika im najvažnije


Nakon medijskih upita, oglasili su se sa Sveučilišta. Tvrde da razumiju da živimo u teškim vremenima, posebice što se studenata tiče, no ističu da su im zdravlje i dobrobit studenata i zaposlenika na prvome mjestu.


"Naša je dužnost djelovati kad naši studenti prekrše nacionalna COVID pravila. Ovo može rezultirati sankcijama – uključujući i novčanim kaznama – za maleni broj njih. Ne nadziremo društveni život naših studenata na društvenim mrežama", tvrde u odgovoru ovoj redakciji.


izvor: The Tab

Još vijesti