V.K. u Vijesti

Evo kamo sele i tko tješi zagrebačke studente koji moraju u (samo)izolaciju: 'Mladi su, ali osjeti se strah...'

Za vrijeme izolacije i samoizolacije ne bismo smjeli biti u kontaktu s drugima barem 10 dna kako im ne bismo proširili zarazu.

13. prosinca 2021 14:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pandemija je i dalje u punom jeku. Otkako se nastava na fakultetima vratila na kontaktni način izvedbe, barem na nekim fakultetima, studenti su se iz svojih roditeljskih domova opet premjestili u one studentske.


No, iznimno je problematična situacija ako se studenti zaraze COVID-om, a žive u studentskom su domu koji na vrlo malo prostora pruža krov nad glavom i drugima. Kako bi se zaustavila zaraza, studenti odlaze u zagrebački Grad mladih. Uz njih, ovdje su u izolaciji i strani državljani koji su pozitivni na ovaj virus.


>>>Dvije hrvatske studentice čak DVAPUT bile u samoizolaciji: Zavirili smo u njihov stan i provjerili kako provode dane FOTO<<<


Studentica na razmjeni, koja je u Zagreb na Poslovnu ekonomiju stigla iz daleke Mongolije, nedavno je izašla iz svoje izolacije koju je provela u gradu mladih i sada se vraća u studentski dom. Nakon što je dobila pozitivan nalaz, nije mogla ostati u domu i postala je privremena stanarka karantene za studente. "Bilo mi je super, osjećaj je takav. Dobila sam vremena za odmor uz oporavak", kazala je studentica za N1. "Bilo mi je malo dosadno, hoću ići prošetati jer do sada to nisam mogla, pa ću sada ići", kaže uzbuđeno.


Uz studente, i stranci koji su u Hrvatskoj odlaze u Grad mladih u izolaciju. Mladić iz Niša je bio na putu za Njemačku kad je saznao da je pozitivan. Kako kaže, doktori i sestre su na raspolaganju 24 sata na dan i vrlo su pristupačni svima.


Zaposlenici Grada mladih su došli iz različitih ustanova u kojima i dalje rade. Oni se nisu poznali prije i nisu imali dodirnih točaka do dana dok ih 24-satne smjene u Gradu mladih nisu spojile – otad su postali prijatelji.


>>>Studentica komunikologije zapela na otoku u južnom Pacifiku: 'Za vrijeme cijele pandemije nisam ni jednom nosila masku'<<<


"Mislim da smo svi kliknuli na prvu. Nema nikakvih predrasuda ili podbadanja, svi jedni druge štitimo i pomažemo si. U svakom trenu smo dostupni za što god treba", kazala je Lara, zaposlenica Grada mladih za svoje kolege. Uz nju, u razgovor se uključio i drugi zaposlenik Danijel. "Ne samo ovdje", nadovezuje se, "kad i završi smjena i dalje smo u kontaktu za što god treba, oni su kolege za poželjeti", kazao je.  


Da su oni odlično uigran tim vide i njihovi korisnici – studenti. "Oni su mladi, ali ipak se osjeti ta doza straha, pa treba s dosta njih porazgovarati i smiriti ih. Najbolje je čuti se s njima i više puta tokom dana i noći, pa je lakše", komentirao je Elvis, jedan od zaposlenika.


>>>Ako završite u samoizolaciji na ovom Sveučilištu – čeka vas drugačiji život: Smeće i prljavi veš čuvat ćete na balkonu, a dostavu hrane plaćati<<<


"Naša dostupnost pacijentima se proteže toliko da im pomažemo u nabavci specifične hrane koju vole ili slično, na primjer. Mi time izlazimo iz okvira samog posla, ali to je samo ljudski je znači i njima, i nama puno. Stvorimo jednu konekciju koja održava i nas i njih", kaže Danijel.


Do sada je na skrbi u Gradu mladih bilo 63 studenata, od kojih je trenutno 8 u izolaciji i jedna studentica u samoizolaciji. Osim smještaja, u Gradu mladih dobivaju i prehranu i zdravstvenu skrb – sve što im treba kako bi lakše prebrodili vrijeme bolovanja.


izvor: n1info.com

Još vijesti