V.K. u Vijesti

Pale prve medalje u gejmanju: Student ekonomije Mišel zaradio 'srebro' za svoje sveučilište

Dok se na svjetskoj razini pune stadioni gledateljima za ove virtualne spektakle, a milijarde eura okreću svakim klikom, kod nas je gejming industrija tek u povojima.

29. travnja 2021 14:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nacionalno prvenstvo u e-sportu na razini Unisport lige održano je po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske. Na prvenstvu sudjeluje 12 sveučilišta i veleučilišta iz Hrvatske, a sve je krenulo u Zagrebu još 2019. godine. Turniri se igraju u sveukupno pet igara: League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League, FIFA, i PES 21. Iako je natjecanje u FIFI gotovo, natjecanje iz Rocket Leaguea još se čeka.


Hrvatska gejmerska scena se budi


Logično je za zaključiti kako je upravo ova industrija doživjela svoj veliki procvat za vrijeme pandemije. S obzirom na to da se igra online, iz udobnosti svojeg kauča, bilo je za očekivati da će se i hrvatska gejmerska scena aktivirati u ovom periodu pa se organiziraju i prva prvenstva na nacionalnoj razini.


>>>'Nisu gubitak vremena nego su korisne': Evo zašto ovaj profesor misli da videoigre treba uvesti na fakultete<<<


Od tridesetak predstavnika, najveći uspjeh za zadarsko Sveučilište ostvario je Mišel Stanjicki, student 3. godine Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, i to visoko drugo mjesto. Prvo mjesto mu je izmaklo nakon izgubljena tri susreta od svojega rivala, studenta sa Sveučilišta u Osijeku. "Protivnik je bio prva liga, pohvale protivniku, finale iz snova!", osvrnuo se na bolje plasiranoga u razgovoru za Zadarski.hr.


Da ovo natjecanje nije nimalo lako, govori i činjenica kako su svi njegovi protivnici također veliki zaljubljenici u FIFA-u. "Nije bilo lakog protivnika", govori.


Što se tiče same logistike e-sport lige na Sveučilištu u Zadru, Mišel, kao i ostali zadarski predstavnici, mogu zahvaliti Mišku Krešiću i Manolu J. Birkiću jer su u ime glavnog organizatora bili nadležni za sastavljanje uspješnih timova. "U početku je bilo sumnjičavosti i nedoumica, jer se po prvi puta takvo nešto organizira. No, kad je vijest među studentima odjeknula, naš se posao prilično olakšao. Na koncu je u organizaciji i na natjecanjima sudjelovalo tridesetak naših studenata", kaže ovaj uspješni duo.


Psihologija ili filozofija, kroatistika i anglistika – u gejmingu nije ni najmanje bitno


Iako je prema Zadarskom portalu samo jedna studentica bila uključena u ovo natjecanje, gejming industrija je poznata po tome kako ne poznaje razlike među studentima, osim studijskih smjerova i fakulteta. Ne ograničava natjecatelje ni po pitanju godina i spola, stoga su u ovom prvenstvu bili uključeni svi – od brucoša do apsolvenata. Jedino što je bitno je dobro igranje i dobro podnošenje stresa.


>>>Nisu u pitanju skripte i izlasci: Otkriveno na što studenti troše najviše novca<<<


"Nadamo se da će se rezultati popraviti iduće godine, iako, i ovo smatramo određenim uspjehom", poručuju Miško i Manolo, presretni zbog Mišelovog uspjeha.


Kako bi organizacija cijelog eventa uspjela, organizatori su morali vrijeme prvenstva prilagoditi rasporedima studenata, točnije, izbjeći kolizije s gejmanjem i predavanjima.



Mišel kaže kako je veliki obožavatelj nogometa i strastveni igrač FIFA-e. Foto: screenshot via Zadarski.hr

Roditelji u Hrvatskoj imaju pogrešnu percepciju e-sportova


S obzirom da je hrvatska gejmerska scena vrlo mala i tek u razvitku, jasno je da roditelji djece koja se bave nekim e-sportom gledaju na to kao nešto negativno. Oni naime smatraju da je to samo gubljenje vremena za računalom, dok naši susjedi već zarađuju ozbiljan novac upravo na ovaj način.


U ovom se svijetu na svjetskoj razini okrene i više milijardi dolara godišnje, a sve dok se naš odnos prema gejmerima ne promjeni, i dalje ćemo kaskati za Europom, piše Zadarski.hr.

Još vijesti