L.B. u Vijesti

Nitko među mladima neće izbjeći 'koronu'? 9 od 10 tinejdžera u ovoj zemlji bilo u doticaju s virusom

Antitijela u organizmu sugeriraju da je osoba u jednom trenutku oboljela ili se cijepila...

27. Siječnja 2022 14:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Otprilike 9 od 10 tinejdžera u Ujedinjenom Kraljevstvu najvjerojatnije ima COVID-19 antitijela, pokazala je nova studija.


Procjene za tinejdžere od 12 do 15 godina, kreću se od 88 posto za Wales preko 91,7 posto za Škotsku te 90,9 posto za Englesku i na kraju 90,7 posto za Sjevernu Irsku. Ovo je prva takva studija provedena u ovoj dobnoj skupini, piše Independent.


>>>Epidemija među srpskim studentima širi se poput požara: Svaki drugi testirani pozitivan<<<


Pojava antitijela na koronavirus znak je da je osoba došla u kontakt s virusom, da je njime bila zaražena ili je pak cijepljenja protiv ove zaraze. Potrebna su otprilike dva do tri tjedna nakon inficiranja ili cijepljenja da tijelo proizvede dovoljnu količinu antitijela da se uspješno bori s virusom. Nakon toga antitijela u određenom broju ostaju prisutna u krvi, no broj antitijela s vremenom može se smanjiti do broja koji se više ne može detektirati testiranjem.


Brojke o postotku mladih s antitijelima dolaze iz britanskog Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), a temelje se na uzorcima krvi uzetima početkom siječnja 2022.


Visoka stopa prisutnosti antitijela među tinejdžerima dokazuje kako često prisustvo koronavirusa među mladima ove dobne skupine tijekom posljednjih mjeseci, ali i utjecaj programa cijepljenja mladih.


>>>Radikalne mjere u ovoj državi: Studenti ne mogu na fakultete ni predavanja ako nisu cijepljeni<<<


Prve doze cjepiva protiv COVID-a za mlade od 12 do 15 godina u ovoj su zemlji dostupne od rujna 2021. godine, uz organizirana, dobrovoljna cijepljenja u školama kao i lokalnim centrima za cijepljenje. Druge doze upravo se pripremaju za apliciranje u ovoj dobnoj skupini.


Imuni sustav i odgovor osobe ovisi o mnogo faktora među kojima su i zdravstveni status te dob. Antitijela u organizmu polagano kopne, bez obzira jeste li u svakodnevnoj komunikaciji s drugima došli u kontakt s virusom ili ste se cijepili, posebice ako je smanjen doticaj s virusom, jer organizam ne proizvodi antitijela jednom kad ona više nisu potrebna, objašnjavaju iz ONS-a.


>>>[VIDEO] Student ruši mitove o cijepljenju: Evo kako zapravo funkcionira mRNA cjepivo Pfizera i Moderne<<<


Procjene učestalosti antitijela na COVID-19 među djecom od 8 do 11 godina također su objavljena, po prvi puta otkako je počela pandemija. Postoci su mnogo niži nego u slučaju ranih tinejdžera i kreću se od 37,9 posto u Sjevernoj Irskoj, 60,1 posto u Škotskoj, 58,8 posto u Engleskoj te 53,3 posto u Walesu.


Smatra se da je samo mali broj djece mlađe od 12 godina cijepljen jer je Združeni odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) tek prošlog mjeseca preporučio da se djeci od 5 do 11 godina ponude dvije doze cjepiva u razmaku od 8 tjedana, u slučaju klinički ranjivih skupina djece kojima je rizik od komplikacija u slučaju zaraze koronavirusom značajan.


>>>Ogromna gužva za cijepljenje na Velesajmu: Beroš tvrdi da su problem STUDENTI koji su otišli kući za blagdane<<<


izvor: Independent.co.uk

Još vijesti