Mojfaks.hr u Vijesti

Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da djevojke i dalje dominiraju hrvatskim učilištima, a 931 čovjek manje studira tijekom ove akademske godine nego prošle, što uopće nije mala brojka.

3. kolovoza 2018 11:16
Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega

Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega Foto: MojFaks

Preko 900 studenata manje studira na hrvatskim visokim učilištima ove godine u odnosu na prošlu akademsku godinu, a udio studentica s 57 posto zadržao je uzlazni trend, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prenosi Index. DZS je objavio podatke prema kojima je u zimskom semestru akademske godine 2017./2018. na visoka učilišta u sve godine studija bilo upisano ukupno 159 430 studenata, što je 931 student manje u odnosu na akademsku godinu 2016./2017.

Domaćim visokim učilištima i dalje dominiraju djevojke... izvor: Pixabay

Udio studentica povećan je na 57 posto, što je 0,3 posto više nego prethodne godine i pokazuje nastavak trenda prevlasti broja studentica u odnosu na muške kolege. Od ukupnog broja studenata upisanih na visoka učilišta, 80,6 posto bilo je upisano na fakultete, 13,8 posto na veleučilišta i 4,2 posto na visoke škole, dok ih je 1,4 posto bilo upisano na umjetničke akademije, što je u skladu s trendovima prethodnih godina, prenosi Index.


...Sve više djevojaka studira - dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome...


Najviše redovitih studenata bilo je upisano na fakultete, 84,6 posto (6,9 posto na stručni, a 77,7 posto na sveučilišni studij fakulteta), 10,2 posto na veleučilišta, 3,3 posto na visoke škole i 1,9 posto na umjetničke akademije. U zimskom semestru akademske godine 2017./2018., od ukupnog broja studenata, njih 0,1 posto još studira prema predbolonjskom programu.

Izvor: unist.hr

Prema Bolonjskom programu studira 99,9 posto studenata (na kratki stručni studij upisano je manje od 0,1 posto studenata, na preddiplomski stručni studij 25,2 posto studenata, na specijalistički diplomski stručni studij 4,4 posto studenata, na preddiplomski sveučilišni studij 36 posto studenata, na diplomski sveučilišni studij 18 posto studenata te na integrirani preddiplomski i diplomski studij 16,4 posto studenata).

Ivana Petrić
izvor: Index/Hina
foto: Pixabay

Još vijesti