L.B. u Vijesti

I ove godine titulu 'studenta generacije' zgrabila djevojka s 'muškog' fakulteta

Već drugu godinu zaredom, student generacije zapravo je studentica i to s 'muškog', tehničkog fakulteta.

23. kolovoza 2021 15:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mateja Napravnik u srpnju je diplomirala računarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci  te je time postala magistar inženjer računarstva. Osim toga, ovogodišnja je dobitnica rektorove nagrade za izvrsnost i rektorove nagrade za studenta generacije.


>>>'Muški' i 'ženski' fakulteti: Predrasude o djevojkama s tehničkih fakulteta<<<


Prošle godine ta je dvostruka titula dodijeljena Anji Mirić, također studentici Tehničkog fakulteta.


Osim za same dobitnice, to je velikih uspjeh i za sam Tehnički fakultet čime se potvrđuje njegov ugled inkubatora znanja i novih tehnologija gdje se obrazuju mladi umovi spremni biti predvodnici promjena u tehničkim znanostima, piše Fiuman.


Svijetla budućnost nove generacije studenata


Mateja  – mlada, ambiciozna, disciplinirana mlada intelektualka i buduća inženjerka računarstva svakako je primjer svijetle budućnosti za nove generacije i uzor svim studentima koji će doći nakon nje. "Na dodjeli nagrada, kad su me prozvali kao studenticu generacije, bila sam baš jako iznenađena i moram priznati da sam se tresla u šoku idućih sat vremena. Sad je već prošlo neko vrijeme, dojmovi su se slegli, ali i dalje mi je teško povjerovati da sam baš ja ta koja je imenovana za studenticu generacije", skromna je studentica.


foto: screenshot via Facebook@Mateja Napravnik


Osjeća se kao da se sav trud i rad isplatio. "Puno hvala mojim profesorima na Tehničkom fakultetu što su mi usadili znanje i vještine kao i dali platformu za ostvarivanje svojih ambicija. Znam da diploma Tehničkog fakulteta na tržištu rada mnogo vrijedi pa se nadam da će ovaj uspjeh pomoći lansiranju moje poslovne karijere", govori dalje.


>>>Neki su studiji i dalje isključivo ŽENSKI ili MUŠKI – provjerite gdje dominiraju žene, a gdje 'testosteron'<<<


Kaže da održavanje prosjeka nikad nije smatrala poslom ili zadatkom koji moram ispuniti, nego je to bila sretna posljedica proizašla iz truda i rada. "Motivacija iza toga bila je velika, a dolazi je iz višestrukih izvora: odličnih kolega studenata s kojima je bio užitak raditi i učiti, te dobrih profesora – stručnjaka koji su pred nas postavljali zanimljive izazove. Radeći u takvom poticajnom okruženju, na fakultetu koji me je toliko naučio, nema potrebe za velikom žrtvom", kaže Mateja.


Upala na sva tri odabrana fakulteta


Tijekom srednjoškolskog obrazovanja jako je zavoljela matematiku, te se, prilikom biranja studija, orijentirala u tom smjeru. Izbor je pao na računarstvo koje je njoj osobno najzanimljivija primjena matematike. "Nakon odabira željene struke, izbor fakulteta sam svela na tri opcije: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno-matematički fakultet ili Tehnički fakultet u Rijeci. Rezultati državne mature su mi omogućili upis na sva tri fakulteta", prisjetila se.


>>>Apsolutna dominacija studentica: Ovo su hrvatski 'ženski' fakulteti kojima bez sumnje vladaju djevojke<<<


Znala je da, što god da odabere, imam zagarantirano kvalitetno obrazovanje, ali je odluka ipak "pala" na Tehnički fakultet. "Glavni je razlog to što sam željela biti blizu svog doma (ja sam iz Buja u Istri), Rijeka mi je oduvijek bila prekrasna, a Tehnički fakultet nudi vrhunske studijske programe, naprednu infrastrukturu za provođenje prakse, dobru povezanost s privatnim sektorom i raznolike izvannastavne sadržaje", govori.


Već joj se nudi posao


Kao što je napomenula, voli Rijeku i htjela bi ostati u tom gradu. Velika joj je želja upisati doktorat, ali joj se isto tako nudi gotov posao u IT industriji. Na njoj je da odabere: industrija ili doktorat. "'To su ti slatke brige', rekao bi moj otac", šali se Napravnik.


Mateja svim budućim i sadašnjim studentima želi sreću u obrazovanju te im poručuje da budu uporni, jer će se njihov trud i rad isplatiti.


izvor: Fiuman

Još vijesti