V.K. u Vijesti

Riješio 60 ispita u 20 mjeseci – završio na sudu: Fakultet tužio studenta jer jer PREBRZO diplomirao

Student koji je diplomirao i magistrirao u samo tri semestra umjesto pohvale svog fakulteta dobio je tužbu.

14. lipnja 2021 12:47
zabrinuti student, učenje, tužba

zabrinuti student, učenje, tužba Foto: Screenshot

Da, i to je moguće. Nakon što je Marcel Pohl na Privatnom sveučilištu za ekonomiju i menadžment u Dortmundu (FOM) završio svoje akademsko obrazovanje u samo četri semestra, pristigla mu je tužba od njegovog fakulteta zbog "gubitka prihoda".

Obično bi studentu trebalo 11 semestara i 60 položenih ispita kako bi završio oba stupnja, ali Marcel Pohl završio je isti studij za samo 20 mjeseci, što je samo četvrtina uobičajenog vremena. Pohl je to uspio uz pomoć dvojice prijatelja s kojima je dijelio bilješke s predavanja koje nije mogao pohađati zbog preklapanja u rasporedu predavanja. Uz polaganje ispita, uspio je i odraditi praksu u banci, pišu tiražne njemačke novine Bild.


Škola koja ga tuži zbog "izgubljenih prihoda" traži skoro tri tisuće eura. Naime, ispisan je iz spomenute škole još u kolovozu 2011. godine nakon svoje diplome, no školarinu je trebao plaćati do kraja godine. Pohl trenutno radi u banci u Frankfurtu i, kako kaže, upoznao je zaposlenike fakulteta sa svojim naumom da ranije diplomira i nije bilo nikakvih problema.


Tadašnji se 22-godišnji student“ suočio sa svojom "alma mater" u sudnici. "Kada je stigla tužba, mislio sam da to ne može biti istina!", rekao je. "Moj uspjeh trebao bi nešto vrijediti", smatra Pohl. Spomenuti njemački list kontaktirao je Školu za ekonomiju i menadžment i zatražio komentar no dobili su odgovor da prije ročišta ne mogu komentirati slučaj.


Pohlova obrana je na sudu tvrdila kako je njegova rana odjava bila zapravo prekid ugovora o studiranju nakon čega nije koristio usluge i pogodnosti sveučilišta, stoga je smatrao kako mora platiti samo za realno trajanje studija, iako je studirao kraće no što je predviđeno programom.


Pohl je u lipnju 2009. godine upisao prvostupnički studij koji traje sedam semestara. Troškovi su iznosili 12.390 eura, a plaćali su se u mjesečnim ratama. No, nakon samo dva semestra, Pohl je bio gotov. I sljedeći, viši, magistarski stupanj, koji košta 9.980 eura, također je završio u samo dva semestra, a ne u četiri koliko zapravo traje. U oba mu je slučaja sveučilište izdalo diplome bez ikakvih problema.


Kako navode dalje, sud je donio presudu nekoliko dana nakon, a u korist privatnog sveučilišta jer kako navode: "za dva se kolegija nije trebala plaćati semestralna naknada već obvezujuća ukupna cijena koja se plaćala u mjesečnim ratama", prenose.


Pohl je uskoro za novine komentirao ovu presudu. "To je naravno razočaravajuće. Obećali smo jedni drugima nešto drugo. Sada ćemo pričekati pisanu presudu i, ako je potrebno, uložiti žalbu ako se isplati. Ako prihvatimo presudu, očekujem da će Sveučilište prikupiti puni saldo. To bi me koštalo oko 11 000 eura", rekao je za ovaj njemački list.

izvor: bild.de