V.K. u Vijesti

Mlade Francuze pokušavaju 'dovući' na izbore – pomoću Tindera

Apolitičnost mladih veliki je problem u mnogim državama. U Francuskoj se uskoro bira predsjednik, pa na kreativne načine pokušavaju uključiti i mlade u politički život.

25. veljače 2022 12:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Francuska se s krizom demokracije bori na vrlo kreativan način – pomoću Tindera. Tinder je jedna od najpopularnijih aplikacija za upoznavanje osoba i pronalaženje partnera. No, uskoro će se Tinderom mlade pokušati politički angažirati.


Aplikacija Tinder trebala bi pomoći mladim Francuzima u pokušaju da se uključe u politički život i angažiraju kako bi u što većem broju izašli na predstojeće izbore. Mladi u Francuskoj nisu zainteresirani za politiku, pa se pokušava na mnoge kreativne načine ipak uključiti mlade u demokratske procese.


>>>Sve više studenata želi savršenstvo: Svaka generacija sve ambicioznija – evo što bi mogao biti razlog<<<


Kako piše DW, Francuska se trenutno nalazi "u krizi demokracije". Na prošlim parlamentarnim izborima 2017. godine, više od pola glasačkog tijela nije izašlo na izbore, što je bio ogroman dokaz političke apatije građana.


"Ako tražiš dejt blizu kuće, onda i glasaj blizu kuće"


Uskoro bi se u Francuskoj trebali održati novi izbori, oni za predsjednika. Kako bi potaknuli mlade na glasanje, nevladina organizacija "Glasali smo!" potražila je pomoć na vrlo neočekivanom mjestu – na Tinderu. Kako pišu, Francuzi imaju veliki problem s glasanjem zbog zastarjelog popisa birača s pogrešnim upisanim adresama, što ljudima onda ne dozvoljava glasanje u mjestima u kojima žive sada, već bi se morali vraćati u mjesto prebivališta, na adresu na kojoj više ne žive.


Tinder ovdje dolazi kao pobornik glasanja, pa, kada bi mladi listali profile i fotografije osoba s kojima bi mogli izaći na dejt, na ekranima će im se pojaviti parola: "Ako tražiš dejt blizu kuće, onda i glasaj blizu kuće."


>>>Najlakše do srodne duše, ali i zaraze: Svaka peta mlada osoba koja koristi dating aplikacije 'zaradi' spolno prenosivu bolest<<<


Dvije faze kampanje


Nakon klika na ovu parolu, Tinder preusmjerava korisnike na stranice nevladine organizacije "Glasali smo!" na kojima mladi mogu saznati više informacija oko biračkog spiska i izbora. "Želimo ukloniti prepreku za glasanje koje se odnose na pogrešne podatke u popisu birača", kaže Dorian Dreuil iz ove organizacije za DW.


Početkom ožujka bi se trebale predati liste, a s tim će biti i poznati kandidati za predsjednika, pa Tinder i "Glasali smo!" kreću u drugu fazu kampanje. Tada bi na istom principu mladi mogli vidjeti i izborni sustav te mogućnost da daju da u njihovo ime glasa osoba od povjerenja. Francuzi naime imaju mogućnost dati punomoć bliskoj osobi od povjerenja koja bi glasala u njihovo ime.


Tinderove političke kampanje nisu novost


"Na osnovu podataka naših članova, utvrdili smo da raste interes za politiku", kazao je glasnogovornik Tindera Benjamin Puygrenier. "To je važna tema među mladima. Dokaz je što se pojam politika u posljednjih godinu dana za 59 posto više koristi u profilima korisnika."


Na žalost, čak ni uključenost ove aplikacije za dejtanje nije dovoljno. Kako piše DW, jedno je ispitivanje pokazalo da će čak tri petine mlade glasačke skupine od 18 do 30 godina ostati kod kuće na prvom krugu predsjedničkih izbora 10. travnja ove godine.


Korištenje Tindera za političke kampanje i nije neka novost jer su oni slične kampanje već imali za izbore u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, ali i Brazilu i SAD-u. Osim TIndera, "Glasali smo!" već surađuje i s Facebookom te WhatsAppom.


>>>[FOTO] Studentica prava tvrdi da ju je Tinder blokirao jer je prezgodna: 'Samo želim s nekim na piće'<<<


No, kako bi spriječili favoriziranje samo jednog kandidata, Tinder je u jednom navratu prijetio mladeži stranke sadašnjeg predsjednika Emmanuela Macrona brisanjem njihovih profila kada su oni pokušali pokrenuti sličnu kampanju.


izvor: dw.com

Još vijesti