V.K. u Vijesti

Profesor nahvalio bivšeg dilera koji je diplomirao pravo u Lepoglavi: 'Bio je jedan od najboljih studenata koje sam imao...'

Jedinstvena životna priča diplomiranog pravnika koji je savršeno usvojio teoriju predmeta Zakona izvršavanja kazne zatvora, ali i praksu jer je i sam sjedio u zatvorskoj ćeliji skoro 18 godina.

9. srpnja 2021 14:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I dok za ovakve slučajeve većinom čujemo iz "neke druge zemlje", i u Hrvatskoj se pojavio slučaj zatvorenika koji je s odličnim ocjenama završio Pravni fakultet. Naime, već smo jednom prenosili detalje njegovog slučaja. Podsjetimo, Visoki kazneni sud prošlog je mjeseca pustio na uvjetnu slobodu muškarca koji je 17 godina proveo u zatvoru, od 21. godine koliko mu je dosuđeno, a sve zbog zlouporabe opojnih droga i krivotvorenja isprava.


Kako stoji u priopćenju, nakon odsluženih 17 godina zatvora i uz pohvale o tome da je "naročito uspješan" te "iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti", na slobodu je pušten bivši "diler" koji je svojevremeno s još nekoliko državljana Južne Amerike švercao 300 kilograma kokaina.


>>>Završio studij prava u zatvoru: Diplomirao u Lepoglavi – već ima ponudu za posao<<<


Naime, njegov "pad" počeo je 2003. godine kada je u organizaciji s nekoliko osoba iz Južne Amerike jedrilicom kod Rovinja pokušao prošvercati 300 kilograma kokaina radi daljnje prodaje na domaćem tržištu. Vrhovni sud u Puli odlučio je drastično kazniti ovu dilersku četvorku pa je zagrebački ugostitelj, Angel Andonov, dobio 21 godinu zatvora. Angel je nešto ispod mjesec dana na slobodi i RTL-ovim je novinarima otvorio dušu i ispričao priču o svom padu, ali i studiranju.


Kako tvrdi ovaj diplomirani pravnik, u početku mu je bilo teško prilagoditi se na zatvorske uvjete, no, organiziranjem "malih rituala" uspio je preživjeti zatvorske dane. Nakon toga, odlučuje se posvetiti knjizi i vratiti studiju prava koji je upisao kao mladić 70-ih godina prošlog stoljeća.


U proteklih 6 godina, u zatvorima boravilo 9 studenata


>>>S 22 godine izašao iz komune i upisao fakultet: Ovi se ljudi bore za studente koji su proživjeli pakao droge<<<


"Ništa se od toga ne bi dogodilo da tamo nije bio jedan divan čovjek, prodekan za nastavu gospodin Miljan Sesar, koji je napravio presedan. Održao je sastanak s profesorima gdje mi je pružio podršku i zapravo ih zamolio da pristanu da dolaze k meni u zatvor u Šibenik i da se tamo održavaju ispiti", započeo je pričati za Portagu.


Izjavu je dala i ravnateljica Uprave za zatvorski sustav RH Jana Špero koja je kazala kako ima različitih kombinacija, različitih kaznenih tijela i različitih zatvorenika - studenata. "Prema statistikama, od 2015. do 2021. godine u zatvorskom smo sustavu imali 9 studenata. Njih 7 je pohađalo fakultetsku nastavu izvan zatvorskog sustava, dakle u ono vrijeme kada su koristili pogodnosti izlaska iz zatvora. Za drugo dvoje koji su bili u zatvorenim kaznionicama su osigurani uvjeti, konzultacijski način rada iz zatvorskih tijela", rekla je za RTL.


>>>22-godišnjem vozaču prijeti kazna od 87 tisuća kuna – evo što je sve skrivio i koliko puta<<<


Profesori mu dolazili predavati u zatvor


Angel Andonov ispričao je o svom prvom ispitu i prvom susretu s profesorom. "Prvi profesor je došao strašno uplašen i nije znao kako će to uopće izgledati. Međutim, kada je vidio da je to dobro organizirano i kada sam ja pokazao kvalitetno znanje, razbile su se sve predrasude i profesori su dolazili kao da dolaze u neko učilište", priča.


"Ako se dobro sjećam, to je bilo prije jednog desetljeća u Šibeniku. Kada me službeni dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu obavijestio da imam jedan neobičan ispit, a to je bio ispit s kolegom Andonovom u zatvorskim prostorijama. Prvi put u životu kada imate ovakvo nešto neobično, to zapamtite. Ja sam to zapamtio ne samo zbog zatvorskog ambijenta već i zbog studenta. Naišao sam na vrlo zreo odgovor i na vrlo logičko razmišljanje u vezi materije koju sam ispitivao, a to je bilo pravo osiguranja, odnosno pomorsko pravo. Posebno što me dojmilo bilo je njegovo zaključivanje i povezivanje teorije i prakse", kazao je profesor Dragan Bolanča.


>>>'Breaking Bad' na faksu: Profesor prisiljavao svoje studente da proizvode drogu i sad mu prijeti 10 godina zatvora<<<


Andonov je rekao da je bio štreber i kako je imao puno vremena i godina te da bi ga bilo sram da je neki profesor došao k njemu, a on da zna samo 5 definicija i da traži dvojku. "Kvalitetno sam naučio i nisam imao strah od polaganja ispita", komentirao je iskreno.


'Jedan od najboljih studenata koje sam imao u svojoj karijeri'


"Kada ga uspoređujem s redovnim i vanrednim studentima koje sam ispitivao na različitim fakultetima i u različitim gradovima, mogu kazati kako je kolega Andonov bio nesumnjivo jedan od najboljih koje sam ja imao u svojoj karijeri. Stoga mu se i divim. U onakvom ambijentu u kojem uvjeti za učenje nisu najbolji, on je uspio ispoljiti svoje kvalitete", komentirao je profesor svog studenta i nadovezao se kako je vidio da je Andonov bio vrlo inteligentan student.


Nakon odrađenih svih ispita, došlo je vrijeme za pisanje diplomskog rada i Angel je dobio računalo i posebnu prostoriju u zatvoru kako bi mogao završiti i taj posljednji korak u studentskom i akademskom obrazovanju. "Diplomirao sam na temu Zakona izvršavanja kazne zatvora, odnosno na primjeni pojedinih odredbi zakona u praksi hrvatskog penološkog sustava", kazao je ponosno.


>>>Student otkrio kako do besplatne hrane iz KFC-a: Završio u zatvoru jer je kolegama preprodavao piletinu<<<


S obzirom na vrlo specifičan slučaj, za njegov se rad zainteresirao sada umirovljeni profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Petar Novoselac koji je sudjelovao u pisanju Zakona o izvršenju kazne zatvora.


Rad mu je objavljen u Hrvatskom ljetopisu za kazneno pravo i praksu


"Počeli smo se dopisivati i on je pokazao inicijativu da moj rad, kojeg je smatrao vrlo kvalitetnim, ode kod profesorice Zlate Đurđević koja je u to vrijeme bila urednica hrvatskog ljetopisa za kazneno pravo i praksu. Rad je, da bi ušao u ljetopis morao proći njezinu recenziju. Ona ga je pročitala i moj rad je, kao stručni rad, ušao u ljetopis", rekao je i nadodao kako mu je obitelj bila najveća podrška tokom odsluživanja zatvorske kazne, ali i studiranja te je spomenuo kako želi vratiti dug društvu.


izvor: RTL.hr

Još vijesti