Mojfaks.hr u Vijesti

Istraživanje pokazalo: Matematika stvara tjeskobu i strah kod studenata

S matematikom nema puno 'talasanja' – ili ju kužiš i voliš ili ju ne podnosiš jer ti s brojevima baš i ne ide dobro. Kako god bilo, matematika nas prati kroz osnovnu i srednju školu, a nerijetko se s njom susrećemo i na fakultetu. Premda smo mogli to već pretpostaviti, sada su tu i dokazi – matematika stvara stres, tjeskobu i strah kod studenata.

17. Siječnja 2019 12:21
Istraživanje pokazalo: Matematika stvara tjeskobu i strah kod studenata

Istraživanje pokazalo: Matematika stvara tjeskobu i strah kod studenata Foto: MojFaks

"Matematika (od grčkog mathema - znanost) je egzaktna (točna, nedvojbena) znanost koja izučava aksiomatski definirane apstraktne strukture koristeći matematičku logiku", a ako ste zaspali već na pola definicije matematike s Wikipedije, tada vam sigurno kalkulator i brojke nisu najbolji frendovi. Bez obzira na to ide li nam matematika ili ne, bez nje mnoge stvari ne bi nastale, a osim toga, prati nas kroz cijeli život.

Izvor: Unsplash

Unatoč tome što "matematika vreba iza svakog ćoška", ona je velik bauk za mnoge osobe pa tako i studente. Sveučilište u Kansasu provelo je istraživanje koje je pokazalo da studenti imaju velik strah od matematike, točnije, od rješavanja matematičkih zadataka te da im to nabija veliki stres i donosi tjeskobu. Prethodna istraživanja na sličnu temu pokazala su da se studenti zapravo boje jednog dijela matematike, a to je statistika s kojom se mnogi susreću na fakultetu. Taj kolegij imaju i budući ekonomisti, ali i primjerice budući psiholozi.

...Najveći strahovi i tjeskobe koje muče studente na početku novog semestra...


"Na studiju psihologije primijetili smo da studenti odgađaju ispit iz statistike do skoro zadnje godine fakulteta. Zašto? Strah ih je tog kolegija.", kaže profesor Michael Vitevitch te ujedno voditelj odsjeka za psihologiju na Sveučilištu Kansas.

Profesor dodaje da se studentima pokušalo pomoći te da se stalno razmišlja o novim metodama i načinima kako bi studenti prebrodili strah. Zato su proveli istraživanje. U njemu je sudjelovalo 228 studenata psihologije. Koristili su tehniku nazvanu "mrežna znanost", koja stavlja najvažnije simptome "statističke tjeskobe" u središte vizualnog dijagrama poveznih čvorova.

Izvor: FreePik

U dijelu s pitanjima, studenti su morali odgovoriti smatraju li oni statistiku važnom, što misle o svojoj sposobnosti rješavanja matematičkih zadataka, imaju li strah od profesora koji predaje statistiku i je li ih "prpa" potražiti pomoć u vezi matematike. Ono što je svakako jest činjenica da su studenti koji imaju tjeskobu zbog statistike uglavnom odgovarali da su matematiku posljednji put kužili u osnovnoj školi i da im nije jasno kako bi onda trebali shvatiti statistiku.

Eh...čini se da su u strahu i u matematici velike oči.

autor: MojFaks
foto: Shutterstock