V.K. u Vijesti

WC budućnosti: Za jedno 'kakanje' dobijete kriptovalutu kojom kupujete voće, knjige i kavu na kampusu

Korištenjem toaleta za obavljanje 'broja dva' možete si kupiti bananau, kavu ili knjige potrebne za studij.

4. kolovoza 2021 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ljudski izmet nije samo izmet. On nam služi i za liječenje od bolesti, služi kao dobro gnojivo za poljoprivredu, a od nedavno i kao "tvornica" energije i -  kriptovaluta!


Pisali smo o Fekalnoj banci otvorenoj nedavno u Rijeci i svim dobrobitima koje fekalna banka može dati. Podsjetimo, mnogo se bolesti među kojima i debljina, mogu liječiti preko transplantacije zdravih fekalnih bakterija u bolesnu osobu.


>>>Otvara se prva fekalna biobanka u Hrvatskoj: Donirati mogu i studenti – potpuno anonimno<<<


Kako prenosi Reuters, na Sveučilištu u Južnoj Koreji, Cho Jae-weon, profesor urbanog i ekološkog inženjeringa na Nacionalnom institutu za znanost i tehnologiju Ulsan, dizajnirao je ekološki toalet povezan s laboratorijem koji koristi izmet za proizvodnju bioplina i gnojiva.


Jednim "kakanjem" vozite se oko 1,2 kilometra


BeeVi Toalet je dobio naziv spojem dviju riječi bee (pčela) i vision (vizija). Toalet koristi vakuumsku pumpu za slanje izmeta u podzemni spremnik, smanjujući potrošnju vode. Tamo mikroorganizmi razgrađuju otpad do metana, koji potom postaje izvor energije za zgradu u kojoj se nalazi napajajući plinski štednjak, bojler s toplom vodom i ćeliju s krutim oksidom.


"Ako razmišljamo izvan okvira, izmet ima dragocjenu vrijednost za stvaranje energije i gnoja. Tu sam vrijednost stavio u ekološku cirkulaciju", poručio je Cho.


Inače, prosječna osoba isprazni 500 grama dnevno i to se može pretvoriti u 50 litara plina metana, rekao je inženjer zaštite okoliša. Ovaj plin može proizvesti 0,5 kWh električne energije ili se koristiti za vožnju automobila oko 1,2 kilometra.


Za korištenje toaleta studenti zarađuju kriptovalutu - platežno sredstvo na kampusu


>>>[VIDEO] Tijekom online predavanja otišla na WC, svi gledali: Tužila profesora i fakultet jer je snimka završila na Twitteru<<<


Cho je uz toalet izmislio i virtualnu valutu Ggool, što na korejskom znači med. Svaka osoba koja koristi BeeVi toalet zaradi 10 Ggool dnevno. Studenti mogu koristiti valutu za kupnju stvari na kampusu, od kave pa do instant rezanaca, voća i knjiga. Studenti samo pokupe željene proizvode u trgovini i skenirati QR kod za plaćanje Ggoolom.


"Dosad sam mislila da je izmet prljav, ali sada je to za mene dragocjeno blago", rekla je studentica poslijediplomskog studija Heo Hui-jin na tržnici Ggool. "Čak govorim o fekalijama tijekom obroka kako bih razmislila o kupnji knjige koju želim", poručila je.

izvor: reuters.com

Još vijesti