V.K. u Vijesti

'Dobra hrana, dobar život i dobra obitelj': Tajna uspjeha djedice koji je diplomirao taman prije 100. rođendana

On je najstarija osoba koja je završila fakultet – s punih 99 godina.

27. kolovoza 2021 15:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sa samo nekoliko mjeseci do okruglog, stotog rođendana, Leo Plass je zasigurno rekorder po broju godina koje je prikupio tijekom "sveučilišnog života". Rodom iz Oregona, Leo je napustio fakultet tik pred diplomu davne 1932. godine, a vratio se kako bi diplomirao u svojoj 99. godini, prenosi DailyMail.


Foto: screenshot via Dailymail.com


"Nisam ni sanjao da će mi se nešto ovakvo dogoditi", rekao je Plass, diplomant Sveučilišta East Oregon u La Grandeu. "To je van ove planete", dodao je.


Kako navodi, ostalo mu je manje od jednog semestra do diplome i nastavničke karijere kada je napustio fakultet zbog posla sječe drva s 20 godina. Pojasnio je da je tada nastupila Velika depresija i da je nastavnička plaća od 80 dolara mjesečno bila nedovoljna za preživljavanje pa mu je prijatelj ponudio posao koji nije mogao odbiti. "Ponudio mi je 150 dolara", pojašnjava Plass i dodaje kako je tada to bilo mnogo novca.


Cijeli život posvetio drvnoj industriji / Foto: screenshot via Dailymail.com


Tek je nakon nekog vremena saznao da mu je nedostajalo samo nekoliko bodova do diplome. "Rekli su mi da imam samo još tri sata do kraja, pa sam im rekao: 'Bože, šteta što mi niste tada to rekli, ostao bih ovdje cijelu noć da dobijem i ta tri posljednja'", rekao je za KTVZ.


"Novim generacijama nedostaje domaćinstvo"


Plass se vraća na fakultet kao 99-godišnjak samo kako bi konačno i uzeo tu diplomu. Komentirao je kako nije više siguran zašto je htio biti učitelj, ali misli da bi njegovi kolege s fakulteta ipak mogli naučiti neke stvari. "Oni ne uče mlade o stvarima koje bi morali znati", rekao je. "Kad sam ja bio u školi, tada su učili mnogo. Naučio si šivati, kuhati i daktilografiju", komentira.


Na promociji / Foto: screenshot via Dailymail.com


Mudri stolar koji se veseli proslavi svojeg 100-og rođendana rekao je da su hrana i obitelj njegova tajna za dug život. "Dobra obitelj, dobar život, dobra hrana", tvrdi. "Imao sam dva dobra kuhara, majku i ženu", pohvalio se za kraj.


izvor: Dailymail.com

Još vijesti