Anja Z u Vijesti

Studentski vlak i besplatne karte hit među mladima: Unatoč 'koroni', interes za putovanje vlakom sve veći

Nakon što su uvedene besplatne karte za studente iz Osječko-baranjske županije, mnogi su odlučili iskoristiti tu povlasticu.

20. Siječnja 2021 11:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz potpisali su krajem 2020. godine Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Na temelju ovog Ugovora redoviti studenti koji imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, neovisno o mjestu studiranja ostvaruju pravo na besplatni prijevoz vlakom. Nastavak je ovo uspješne suradnje Županije i HŽ Putničkog prijevoza započete 2019. godine.


...Blagdanski poklon studentima: Od 1.siječnja vožnja vlakom do mjesta studiranja je BESPLATNA!...


Tijekom 2020. godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karte. Ovim studentima nije potrebna nova potvrda, nego ranije izrađeni profil mogu zamijeniti za novi na putničkim blagajnama prijevoznika i ostvariti besplatni prijevoz.


Unatoč koroni, interes sve veći


No, činjenica da mogu koristiti usluge besplatnog prijevoza motivirala je mnoge studente koji su prvi put zatražili potvrdu županijskog upravnog odjela na temelju koje ostvaruju ovo pravo. Od kraja prosinca 2020. do 18. siječnja 2021. izdane su 303 nove potvrde, od toga 62 potvrde za mjesečne karte i 241 potvrda za pojedinačne karte. Za provedbu ovog projekta Osječko-baranjska županija osigurala je iznos od 300.000,00 kuna, koji će sukladno potrebama biti i povećan, piše Osijek031.  


...Ću-ću! Hrvatskom odsad vozi \'studentski vlak\': Od metropole do ovog grada za manje od 4 sata...


Uz besplatni prijevoz, za studente je uveden i poseban, takozvani studentski vlak, koji svake nedjelje vozi na relaciji Osijek – Zagreb, a svakog petka na relaciji Zagreb – Osijek. Također, na relaciji Osijek-Vinkovci prometuje novi, suvremeno opremljeni niskopodni vlak, čiju su putnici u velikom broju upravo studenti. 


...Jedina županija koja 100% financira prijevoz studentima: Besplatna vožnja vlakom od idućeg ponedjeljka...


Besplatni prijevoz studenata uz revitalizaciju željezničkog prijevoza još je jedan u nizu projekata koji provodi Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom s ciljem poboljšanja mobilnosti i bolje povezanosti studentske populacije te povećanja kvalitete življenja kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.


izvor: Osijek031.com

Još vijesti