V.K. u Vijesti

Zatvara se najstariji privatni fakultet u susjedstvu: 'Ključ u bravu' zbog pandemije i sve manjeg interesa studenata

Najstarija privatna visokoškolska ustanova u susjedstvu zatvara svoja vrata iako su se hvalili da čak 70% njihovih studenata najkasnije godinu dana nakon diplome nađe posao.

6. svibnja 2021 16:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema novostima s njihovih službenih stranica, Komunikološki fakultet i koledž u Banjaluci, najstarija privatna visokoškolska ustanova u BiH, prestaje s radom nakon dvadeset godina obrazovnog djelovanja.


Ljetos je Komunikološki koledž donio odluku kako više neće upisivati studente u novoj akademskoj godini, odnosno, da prestaju s radom. Kako kažu, prestaju s akademskim radom po završetku postupka zatvaranja ustanove zbog smanjenog broja zainteresiranih studenata, kao i nedovoljnog broja upisanih koji bi omogućio normalan rad ove ustanove. Tako se i službeno zatvorilo upisivanje studenata na Komunikologiju, Dizajn i Engleski jezik, koji su bili smjerovi na ovom koledžu.


Trebaju li studenti strahovati zbog svoje diplome?


Zvanja, status, uspjeh i diplome svih studenata (njih sveukupno 357) koji su upisali i završili ovaj koledž vrijede i ni na koji način ovaj postupak ne utječe na njihovo značenje i vjerodostojnost, stoji u službenom priopćenju.


KAPA FI, komunikološki fakultet i koledž u Banja Luci osnovan je 2000. godine kao vrsta oglednog modela demokratskog obrazovanja i od svojih početaka je njegovao i provodio ideje poput rada u malim grupama, aktivnog učenja i anonimnog ocjenjivanja na svim predmetima studija. Od samog osnivanja koledž je djelovao neprofitno. U nastavku svojeg priopćenja zahvaljuju pojedincima, ustanovama i organizacijama koji su na različite načine dali svoj doprinos u rad institucije.


Prema riječima osnivača Aleksandra Bogdanića, "Nismo bili profitni i nismo osnovani da zarađujemo novac, nego da stvorimo uvijete za suvremen, human i uspješan način studiranja“, stoji na njihovoj stranici.


Sve manji interes studenata i pandemija bili zadnji čavli u lijesu


"Mi smo nastali kao pokušaj da vratimo razgovor u obrazovanje, tamo gdje i pripada; da učenju vratimo radoznalost i ushićenost; da stvorimo ambijent za kritičko mišljenje i učenje kroz rad, ali i za blisku suradnju ljudi koji suosjećaju jedni s drugima i pokazuju razumijevanje prema suradnicima, klijentima i sugrađanima; da postanemo obrazovani ali i plemeniti", nstavlja Bogdanić.


Kako prenose dalje, osim materijalnih poteškoća u radu, koledž je sva raspoloživa sredstva ulagao u nastavni proces i tražio načine kako da nastavi s radom. Međutim, zbog smanjenja zainteresiranosti studenata i pandemije te nepovoljne promjene regulatornog plana u okruženju zgrade samog koledža, službeno moraju zatvoriti svoja vrata.


Prema pisanju portala student.ba, Bogdanić je pokrenuo skraćeni dobrovoljni likvidacijski postupak.


Cijeli je likvidacijski postupak otvoren i istovremeno zaključen 20.4.2021. godine kada je Rješenje o otvaranju i istovremenom zaključenju postupka likvidacije objavljeno na oglasnoj tabli Suda, navodi se u obavještenju suda, a prenosi Studomat.ba.


Čak 75% njihovih studenata završavalo je studij u roku, a na fakultetu su se hvalili da čak 70% studenata pronađe posao u prvoj godini nakon završetka studija.

Još vijesti