V.K. u Vijesti

Ministar Fuchs: 'Treba li nam 2000 studija od kojih neke upisuje 5 studenata? Tome treba stati na kraj!'

Nedavno se održala sjednica saborskog Odbora za obrazovanje na kojoj je prisustvovao aktualni ministar znanosti Radovan Fuchs, dok rektoru Sveučilišta Borasu nije bilo ni traga ni glasa.

5. svibnja 2021 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na sjednici je govorio sadašnji ministar znanosti Radovan Fuchs, koji sadašnjem stanju na Sveučilištu u Zagrebu, ali ni cijelokupnoj akademskoj zajednici, nije dao prolaznu ocjenu.


"Ministarstvo ne ulazi u unutarnje odnose fakulteta, niti Sveučilišta, no reagirat ćemo kada vidimo da su određene zakonske odredbe prekršene. To smo činili i dosad. Vjerujem da ćemo za neko vrijeme dobiti i poslovnik o radu Sveučilišta, jer sada to funkcionira kako tko hoće. Na kraju, za sve odluke odgovoran je Senat. On ih je blagoslovio, tamo sjede ljudi koji su dizali ruke ili nisu dizali, i tako su legalizirali stvari. Određen broj ljudi, koji po zakonu ne bi smjeli biti zaposlenici Sveučilišta, isključili smo iz Centralnog obračuna plaća, zaustavili smo tako plaće, štiteći državni proračun. Pritom nismo nijednom rečenicom rekli da ako Sveučilište misli da je u pravu, a vidjet će se je li ili nije, može nastaviti s isplatom plaća ljudima koji po zakonu ne mogu dobivati plaće. A u pravnim okolnostima će se utvrditi jesu li imali pravo, jesu li napravili štetu i tko je odgovoran", prenosi Fuchsovu izjavu Jutarnji list.


Ministar Fuchs je izrazio svoje nade u to da će Sveučilište ipak smoći snage donijeti strateške dokumente razvoja, pogotovo sada kada je Vlada uspjela osigurati ogromna sredstva koja bi mogla označiti prekretnicu u visokom obrazovanju. "Mi govorimo o 1,9 milijardi kuna koje mogu biti ukucane u restrukturiranje i cjelovitu obnovu zgrada zagrebačkog Sveučilišta. Naravno da boli i smeta na neki način da se ništa nije dogodilo s razvojem kampusa na Borongaju. Koliko vidim, zadnji zahtjev je da se nabavi traktor za košnju trave. To nikako nije dobro, trebalo je stvari organizirati na način da se napravi moderni kampus", pojašnjava te dodaje da problemi koji opterećuju Sveučilište ne doprinose razvoju, već ga zaustavljanju i usporavaju.


Sve više studija, sve manje studenata


Ministar se također zapitao treba li nam u Hrvatskoj 2000 studijskih programa, od kojih neke upisuje dva do pet studenata, Smatra da to nije održivo jer broj studenata svake godine opada.


"Treba se pitati kako da sustav preživi, kako ponuditi vrhunsko obrazovanje i kako privući strane studente. To su duboka pitanja o kojima zaista prosudbu treba ponuditi autonomno Sveučilište. Strašno je kad uzmete u obzir činjenicu da imate 2000 studijskih programa, a moglo bi se desiti da ove godine završimo s 15.000 slobodnih mjesta na visokoškolskim institucijama. Pa netko nešto treba napraviti, a tko će - ne mogu ja s četiri suradnika u kabinetu. To trebaju napraviti sveučilišta, senati, jake akademske institucije se trebaju baviti unapređenjem kvalitete", pozivao je ministar.


Sabina Glasovac uključila se u raspravu. "Jeste li pokrenuli upravni nadzor nad zakonitošću rada Sveučilišta, a ako niste, zašto?", upitala je ministra.

Fuchs je odgovorio primjerom nefunkcionalnosti nadzora, rekavši kako od 2017. Ministarstvo čeka očitovanje Sveučilišta vezano uz bivšeg dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.
"Ne postoje rokovi za dostavu dokumenata i vi više-manje upravni nadzor ne možete završiti", odgovorio je ministar.


Glasovac replicira Ministru protupitanjem čemu onda služi Ministarstvo znanosti i obrazovanja ako ništa ne može. Fuchs je potvrdio da će u četvrtom kvartalu Vladi ponuditi reformski dokument.


Damir Bakić spočitao Borasu njegovu nenazočnost


U raspravu se uključio Damir Bakić (Možemo!), ustvrdivši kako je od travnja 2020., od kada je zapošljavanje moguće samo uz suglasnost Ministarstva znanosti, na Sveučilištu zaposleno 11 osoba - bez suglasnosti.


"Spada li i to u autonomiju Sveučilišta? Po vašem mišljenju, kolega rektore kojega nema, izgleda da spada. Kao i gušenje akademske slobode, milijuni kuna potrošeni za odvjetničke usluge, milijuni za propagandu, stotine tisuća kuna kao nagrade prorektorima za uspješnost. Discipliniranje Senata ucjenama i klijentelizmom, marginaliziranje svih sveučilišnih tijela, ponižavanje sindikalne povjerenice, sve je to vaše, rektore kojega nema, nabrajao je Bakić, uz zaključak - ako se Sveučilište kani samouništiti, za to je i odgovorno", poručuje Bakić.


Bakić je naveo i da od Ministarstva očekuje da preuzme odgovornost, a na ministra Fuchsa je apelirao da zaustavi evidentno kršenje zakona jer za to ima ovlasti.


izvor: Jutarnji list

Još vijesti