Mojfaks.hr u Vijesti

Knjige koje nisu na popisu ispitne literature, a morate ih pročitati

Kao predah od šarenih skripti i debelih udžbenika predlažemo vam zaboravljene klasike i kontroverzne knjige koje tjeraju na razmišljanje i šire vidike...

8. veljače 2016 16:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Što bi to trebao pročitati svaki student ekonomije, što novinarstva, a što FER-ovac? Ovo su samo neke knjige koje se neće naći na vašem popisu ispitne literature.

* Student ekonomije: Frederic Beigbeder, "129,90"


foto: srcelubenice.com

Ime knjige, ujedno je i cijena knjige – moguće je da, desetak godina nakon izlaska, ime romana glasi: \'\'129,90 - sada samo 99,90.\'\' Kako i sam naslov funkcionira na više razina, tako funkcionira i sama priča glavnog lika i autora. Našmrkani, odbojni marketinški stručnjak Octave Parango pokušava napisati knjigu u kojoj razotkriva svu prljavštinu marketinškog svijeta kako bi dobio otkaz i izdašnu otpremninu. Zanimljivo je da je Beigbeder nakon objave knjige stvarno dobio otkaz u marketinškoj tvrtki. Svim studentima koji se marketingom žele baviti, dobro će doći \'\'reality-check\'\' – jer i sam Beigbeder cinično kaže: \'\'Ja sam tip koji vam prodaje govna.\'\'

* Studenti FER-a, FSB-a: Jack  Kerouac, "Na cesti"


foto: mvinfo.hr

Ukočeni ste za kompjutorom? Predlažemo vam da budete ukočeni za knjigom Jacka Kerouaca \'\'Na cesti\'\'. Ova je knjiga predstavnik bitničkog pokreta, slobodarskog razmišljanja i bezbrižnog lutanja. Poželjet ćete napuniti naprtnjaču i krenuti na putovanje bez ikakvog cilja. Kerouac je knjigu napisao u samo tri tjedna i stvorio instantn klasik. Pratimo mladića Sala Paradisea koji luta Amerikom, s jednog kraja na druga, pa natrag, pa naprijed. Životopisni likovi, otpadnici, lutalice i pjesnici vode ljubav, promišljaju, traže inspiraciju. Odbacite strukturirane programske kodove i krenite na spontano putovanje.

* Studenti prava: Truman Capote, "Hladnokrvno ubojstvo"


foto: njuskalo.hr

Capoteov roman \'\'In cold blood\'\' pokušava iskopati motive iza besmislenog i zvjerskog ubojstva obitelji Clutter. Osebujni je Capote iskoristio istinitu priču o obitelji iz Kansasa, vodio duge razgovore s ubojicama i na kraju napisao svoje daleko najcjenjenije djelo koje se bavi apsurdom zločina, ali i nesretnim životima ubojica kao i pravnim sistemom. Najteži je dio posla svakog pravnika, nakon što položi rimsko pravo, dakako, suočiti se s onim što je Hannah Arent svojevremeno opisala kao \'\'banalnost zla\'\'.

* Studenti akademije: James Joyce, "Portret umjetnika u mladosti"


foto: alfa.hr

Struja svijesti? – Boooooring. Zatupljeni s ovim pojmom kroz srednjoškolsko obrazovanje brzo bi odbacili ovaj složeni roman Jamesa Joycea. Studenti akademije, bilo likovna, dramska, muzička, jednog će se dana predstavljati kao umjetnici. Joyceov portret umjetnika poluautobiografski je roman koji prati mladog Stephana Dedalusa kroz komplicirani proces odrastanja, prihvaćanja obiteljskih, vjerskih i društvenih normi, pa odbacivanja, pa prihvaćanja, napose shvaća kako je pravi umjetnik zadužen za stvaranje vlastite estetike. Mitski je prezimenjak glavnog lika Dedal sagradio labirint iz kojeg je jedva umakao – ne radimo li to svi, u prenesenom značenju, naravno?

* Studenti PMF-a: Thomas Kuhn, "Struktura znanstvenih revolucija"


foto: dominovic.hr

Postoji li gravitacija? Prihvaćamo li znanstvena dostignuća kao apsolutnu istinu ili skup nagađanja? Kuhn je zainteresiran za smjenu znanstvenih paradigmi tvrdeći kako razvoj znanosti nije pravocrtan, već se događa kroz nagle revolucije, npr. skok iz geocentričnog (Zemlja u središtu sunčevog sustava) u heliocentrični sustav (Sunce u središtu, a planeti se vrte oko njega). Jedan cijeli sustav zamjenjujemo drugim, što znači da stari moramo kompletno odbaciti. Svaka teorija koju prihvati znanstvena zajednica, nužno postaje teorija koju prihvaća i cijelo društvo i tako se oblikuje svjetonazor koji svi u dijelimo. Prihvaćena teorija se poslije podučava u školama te budući znanstvenik opet djeluje unutar općeprihvaćene paradigme.

* Studenti novinarstva: Noam Chomsky, "Mediji, propaganda, sistem"


foto: kgz.hr

Kako danas funkcionira propagandni, ups, medijski aparat? Bez obzira na Chomskyjevo političko opredjeljenje, ovaj lingvist problemu uvijek pristupa kao humanist. Postoji li pravi nekonformist u epohi umjetno proizvedenog, prividnog nekonformizma? Kako mediji oblikuju našu sliku stvarnosti i kako ta slika služi očuvanju sistema vladajućih elita, temeljno je pitanje ovog djela. Chomskyjeva misao i danas je svježa, kada se desničari žale na kulturnu hegemoniju ljevice i obrnuto, a mediji pokušavaju vijest ugurati između dvije reklame.

Filip Pavić
foto: Pixabay

Još vijesti