Mojfaks.hr u Vijesti

Koliko liberalizma je previše: serijski ubojica primljen na top norveško sveučilište

Nemoguće je da niste čuli za norveškog masovnog ubojicu Andersa Behringa Breivika. Vijest o njegovim ubilačkim pohodima sablaznila je cijeli svijet, tim više što valjda iz civiliziranih sjevernoeuropskih zemalja ne očekujemo takve svinjarije. Možda će vas iznenaditi vijest da je primljen na top norveško sveučilište!

20. srpnja 2015 15:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošlog je petka Breivik primljen na Sveučilište u Oslu, unatoč masakru zbog kojeg se nalazi u zatvoru, a u kojemu je ubio 77 osoba.

Mnogi su ostali zgroženi kad se Breivik, ekstremni desničar i anti-islamist prijavio za trogodišnji studijski program političkih znanosti na dotičnom sveučilištu. Neki od sadašnjih studenata preživjeli su njegov napad, a mnogima su u tom masovnom ubojstvu poginuli prijatelji ili članovi obitelji.

\"Zadovoljava uvjete upisa. Držimo se naših pravila i bit će primljen\", izjavio je rektor Sveučilišta u Oslu Ole Petter Ottersen za Reuters. Zatvorenicima je dozvoljeno studirati dok god imaju dovoljno dobre ocjene i ostvaruju akademski uspjeh.

\"Shvaćam da je ovdje upleteno mnogo različitih emocija. Pokušao je uništiti sustav. Zato mi moramo ostati vjerni sustavu\", dodatno je pojasnio odluku rektor Ottersen. Studij obuhvaća učenje o demokraciji, ljudskim pravima i poštovanju prema manjinama.

Podsjetimo, sada 36-godišnji Breivik, podmetnuo je bombu u srpnju 2011. godine u središtu Osla. U eksploziji je stradalo osam osoba i zgrada sjedišta vlade. Zatim je otputovao na otok na kojem je tadašnja vladajuća laburistička stranka održavala ljetni kamp i ubio 69 osoba, među kojima je bilo najviše tinejdžera.

Breivik se prilikom izdržavanja zatvorske kazne nalazi u samici i neće moći pohađati predavanja i seminare. Sve zadatke i prepiske van zatvora iznosit će zatvorsko osoblje, a s profesorima fakulteta neće imati direktnog kontakta.

\"Studirat će isključivo u vlastitoj ćeliji\", rekao je Ottersen. Breivik ima pristup knjigama, ali ne i internetu.

L.B./izvor: Business Insider
foto: Facebook@UniversityOfOslo

Još vijesti