Mojfaks.hr u Vijesti

Koncerti bez mjera od lipnja, ali samo za cijepljene? I mladi do 18 godina imat će jednu opciju...

S dolaskom nove turističke sezone, fokus javnosti i medija ponovo se usmjerava na masovna okupljanja na otvorenome, posebice na koncerte. Hoće li ljetni mjeseci donijeti i popuštanje mjera?

10. svibnja 2021 18:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovog tjedna trebao bi biti održan prvi testni poslovni domjenak bez zaštitnih maski i održavanja socijalne distance. Koncerti bez epidemioloških mjera ovisit će o tome koliki će postotak građana biti cijepljen, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog te dodaje da bi to možda moglo biti u lipnju.


Bez visokre procijepljenosti ništa od popuštanja


"Sasvim je jasno da bez visoke procijepljenosti neće biti moguće popustiti mjere. Mi radimo sve pripremne radnje kako bismo to omogućili posebno u ljetnim vremenima", kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek.


>>>Stariji na moru, mladi u lavoru? Studenti neće biti cijepljeni do ljeta pa neće moći putovati: 'Uvođenje COVID-putovnica nije fer!'<<<


Ministrica je govorila o održavanju koncerata i kazala da testiranje koje je napravljeno u Barceloni i Liverpoolu funkcionira i u Hrvatskoj.


"Cijelo vrijeme smo u kontaktu s kolegama u inozemstvu i pratimo što se događa. Za razliku od njih, mi u Hrvatskoj odlučili smo se cijelo vrijeme držati kulturu otvorenom. Kazališta, kina i koncertne dvorane smjele su raditi, ali za premali broj da bi to bilo komercijalno održivo, odnosno da bi mogli pokriti troškove", dodaje Obuljen Koržinek.


Na pitanje kada će se održati koncerti na kojima se neće trebati poštivati epidemiološke mjere, ministrica naglašava da to u prvom redu ovisi o tome koji će postotak građana biti cijepljen, ali da bi to moglo biti u lipnju.


Kina i kazališta samo uz potvrdu o cijepljenju?


Ministrica Obuljen Koržinek izjavila je da se razgovara o tome da se kina i kazalište otvore većem broju gledatelja nego što je bilo dosad, ali uz potvrdu o cijepljenju, testiranju ili bar da je osoba preboljela Covid.


"Digitalna zelena putovnica bit će prepoznata u svim državama članicama EU-a u prvom redu za putovanje. No svaka država, pa tako i Hrvatska, razvija sustav kojim će, poštujući prava na zaštitu osobnih podataka, osigurati da se ti podaci na jednostavan način mogu provjeriti na ulazu na takva događanja, da bi se ubrzao protok ljudi", istaknula je.


Za mlade do 18 godina – antigenski testovi?


Govoreći o mladima do 18 godina, koji se ne cijepe, odnosno očekuje li se da će oni uz kartu za koncert morati platiti i testiranje, ministrica je istaknula da neke države primjenjuju brze antigenske testove, za koje kaže da nisu toliko skupi kao PCR testovi.


>>>Cjepivom do privilegija: Ulazak u restorane, avione, kina, obrazovne institucije – DA, ali samo nakon cijepljenja? Počela žestoka rasprava…<<<


"O tome ćemo razgovarati s organizatorima. Ako je potrebno 'na licu mjesta' osigurati određeni broj brzog antigenskog testiranja, onda ćemo tako dogovarati s organizatorom", dodaje.


izvor: HRT

Još vijesti