Mojfaks.hr u Vijesti

Nema kraja krivotvorenju: Lažna profesorica predavala u školi s diplomom Sveučilišta u Rijeci

Prošli tjedan otkrivena je lažna diploma sa Sveučilišta u Zadru, a osoba s krivotvorenom diplomom predavala je povijest u gimnaziji. Ovoga puta je još jedna lažna učiteljica pala s 'fejk' diplomom Sveučilišta u Rijeci.

27. veljače 2019 14:50
Nema kraja krivotvorenju: Lažna profesorica predavala u školi s diplomom Sveučilišta u Rijeci

Nema kraja krivotvorenju: Lažna profesorica predavala u školi s diplomom Sveučilišta u Rijeci Foto: MojFaks

U okviru sustavne provjere diploma zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na Sveučilištu u Rijeci, otkrivena je prva krivotvorena diploma i to na Učiteljskom fakultetu, a vlasnica diplome učiteljica je Osnovne škole Ivana Zajca, piše Novi list.

Izvor: smotra.uniri.hr

Prema pisanju Novog lista, radi se o učiteljici koja je predavala u razrednoj nastavi, a informaciju o pronalasku krivotvorene diplome potvrdio je i sam Učiteljski fakultet. Prva krivotvorena riječka diploma ujedno je sedma lažna diploma otkrivena u hrvatskom školskom sustavu od početka godine, a kako navodi dekanica prof. dr. Lidija Vujičić, riječ je o diplomi iz 2005. godine, dok se uvidom u studentski dosje utvrdilo da vlasnica diplome nikada nije diplomirala te je studentska prava izgubila 2012. godine. Na fakultetu se u njenom dosjeu još uvijek nalazi i indeks.

Za datum diplomiranja odabrala je godinu prije nego je uopće upisala fakultet


S obzirom na to da je lažna učiteljica studij upisala po "starom sistemu", odnosno prije uvođenja Bolonje, znači da je imala rok od 8 godina da završi fakultet i stekne diplomu, a to joj očito nije pošlo za rukom. Učiteljica je ipak svoju žarku želju da stane za katedru ostvarila na ilegalan način, a za datum diplomiranja odabrala je godinu prije nego je uopće upisala fakultet. Dekanica prof. dr. Vujičić ističe da je fakultet odmah po otkrivanju lažne diplome obavijestio Ministarstvo znanosti i obrazovanja, riječki Rektorat, kao i Državno odvjetništvo.

Izvor: Shutterstock

Ravnateljica Josipa Gračanin na upit o krivotvorenoj diplomi prilično neljubazno je poručila da nema službeni komentar te da se ekipa Novog lista obrati Ministarstvu znanosti i obrazovanja, što su i učinili i dobili odgovor da Ministarstvo nije ovlašteno davati više informacija te da je sve prijavljeno nadležnim tijelima. 

...Nova epizoda u seriji lažnih diploma: Krivotvorila diplomu Sveučilišta u Zadru pa godinama predavala u gimnaziji...


...Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi...autor: MojFaks
izvor: Novi list
foto: ilustracija/Facebook@Pomorski fakultet u Rijeci