Mojfaks.hr u Vijesti

‘Kuha’ u Sarajevu: studij stomatologije skuplji za 100%

Nakon što su rektor Sarajevskog univerziteta (UNSA) Muharem Avdispahić i Senat ove visokoškolske ustanove poslali zahtjev Vladi Kantona Sarajevo za poskupljenjem studija na UNSA-i, predsjednik Sindikata UNSA-e Berko Zečević tvrdi da poskupljenje školarine bez aktivnog sudjelovanja profesora i studenata može izazvati krizne situacije, odnosno nezadovoljstvo i pobunu studenata.

6. veljače 2015 09:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema njegovom mišljenju, to su ozbiljni zahtjevi, u kojima jasno treba definirati što studenti dobivaju eventualnim povećanjem cijena te ide li novac u osobne dohotke ili materijalna sredstva.  

Vlada KS je na posljednjoj sjednici prihvatila zahtjev Stomatološkog fakulteta za povećanjem školarine za samofinancirajuće studente i do 100%, dok je ostale fakultete, kako sada stvari stoje, privremeno odbila.

Senat je poslao cjelovit prijedlog, a Vlada udovoljila samo Stomatološkom fakultetu, koji je tražio najveće poskupljenje, iako su drugi tražili povećanje od 10 do 20%. Ovo nije dobra poruka za proces integracije UNSA-e”, dodao je Đonlagić, prorektor za oblast financija UNSA-e koji je i jedan od predlagača novih cijena i poskupljenja.

Mnogi profesori i studenti ogorčeni su na Univerzitet i Vladu Kantona Sarajevo, koji svoju nesposobnost pokušavaju kompenzirati višim cijena školarine, a sve preko leđa studenata i njihovih roditelja. Iako bi Vlada trebala iz budžeta financirati UNSA-u, ona to ne čini. S druge strane, kako tvrde s UNSA-e, budući da nemaju novca za rad, a Vlada ih ignorira, prinuđeni su povisiti školarinu!

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) protivi se poskupljenju školarine koje su Vladi KS predložili Senat i Rektorat UNSA-e.

Taj prijedlog UNSA-e tek je ovih dana došao na Vladu. Međutim, ukoliko nekome padne na pamet da povisi cijenu školarina, pokazali smo da smo sposobni da izvedemo studente na ulice i to ćemo onda i uraditi”, upozorio je predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković.

L.B./izvor: Avaz.ba
foto: Facebook

Još vijesti