L.B. u Vijesti

Medicina se sve više feminizira: Miličić o ponovnom uvođenju prijemnog na Medicinski fakultet

Ovog vikenda medijima je odijeknuo naslov članka objavljenog u Magazinu, subotnjem dodatku Jutarnjeg lista: 'Prijemni smo uveli jer je na medicini previše djevojaka.'

29. srpnja 2015 14:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije trebalo proći puno vremena, a da dekan Medicinskog fakulteta, akademik Davor Miličić zatraži ispriku i demantij ovakvog članka, točnije naslova, jer je nanio veliku štetu ugledu institucije, ali i njemu osobno.

Demantij možete pročitati ovdje.

Unatoč naslovu koji se može iščitati na mnogo načina, činjenica stoji da je potka svega statistika koja pokazuje da je studij medicine sve popularniji odabir među djevojkama. O razlozima ponovnog uvođenja prijemnog ispita pročitajte u ovom dijelu intervjua kojeg je novinar Dobroslav Silobrčić proveo s Davorom Miličićem:

"Nisam ih uveo, nego sam ih vratio nakon jedne godine stanke, uz veliko protivljenje tadašnjeg ministra. On je smatrao da time ugrožavamo koncept državne mature. Dokazivali smo suprotno, smatrajući da fakultet mora imati autonoman utjecaj na odabir svojih studenata. Sveučilište je, naime, autonomno! Drugi medicinski fakulteti u Hrvatskoj nemaju prijemni ispit i to je njihovo pravo. Kod nas se, pak, pokazalo da prijemni ispit ima smisla jer smo mogli odabirati ne samo srednjoškolske odlikaše nego među njima i one najmotiviranije za studij medicine. Važno nam je znanje iz biologije, fizike i kemije, i to ne cjelokupno srednjoškolsko, nego ono relevantno za studiranje na prvoj godini medicine. Prijemnim ispitom pružili smo mogućnost i onima koji nisu imali 5,0 na maturi, ali koji zaista žele studirati medicinu da se upišu, pod uvjetom da se dobro pripreme za prijemni, budući da on donosi 50 posto ukupnih bodova potrebnih za upis. Uz to smo popravili i spolnu ravnotežu.

Medicina je struka koja se sve više feminizira u nas i u svijetu. Bez prijemnog ispita, imali bismo omjer djevojaka prema momcima 70:30 posto. Prijemni ispit prema našim je analizamna pridonio da se odnos popravi, tako da ove godine imamo 43 posto muških brucoša, a ostalo su brucošice. Djevojke, naime, brže dozrijevaju i posebno na početku srednjoškolskog obrazovanja u pravilu su bolje učenice od dječaka. Kasnije se momci uozbilje i postaju jedanko dobri odlikaši kao i djevojke, ali su djevojke u pravilu bolje u ukupnom zbiru srednjoškolskih ocjena. Za svaku je struku poželjno imati podjednak broj žena i muškaraca, pa je naš prijemni mali doprinos i u tome pogledu."

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

izvor: Jutarnji list

Još vijesti