Mojfaks.hr u Vijesti

Mladi već danima na udaru virusa: Od korone preminuo dečko '94. godište – bez kroničnih bolesti

Nešto više od dva tjedna, situacija sa koronavirusom u Hrvatskoj i susjednim zemljama ponovno je tema broj jedan.

16. srpnja 2020 12:26
Mladi već danima na udaru virusa: Od korone preminuo dečko '94. godište – bez kroničnih bolesti

Mladi već danima na udaru virusa: Od korone preminuo dečko '94. godište – bez kroničnih bolesti Foto: MojFaks

I dok se u skladu sa savjetima epidemiologa pokušavamo naviknuti na takozvano "novo normalno", jedan dio populacije za vrijeme drugog vala posebno je na udaru kritike epidemiologa i liječnika.

...Korona i među maturantima? Student Tehničkog fakulteta zarazio se na maturalnoj: Ostali ljuti jer i dalje moraju na ispite uživo – zbog prepisivanja...


Nakon što su u petom mjesecu restriktivne mjere popustile, granice i kafići se otvorili, a studenti se vratili na fakultet da polažu ispite, zabilježen je porast oboljelih među mlađom populacijom. U razgovoru za Objektiv.rs, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti u Beogradu, Goran Stevanović istaknuo je da mladi moraju biti više na oprezu jer ovaj virus pogađa i njih. 

Stevanović je posebno zabrinut zbog, kako kaže, perioda koji tek čeka Srbiju jer najviše problema imaju s mladima koji se ne obaziru na mjere i misle da virus nema nikakve veze s njima.

"Preminuo nam je dečko ’94. godište, bez kroničnih bolesti. To su strašne stvari, ali i dalje kod mene na Voždovcu svakog dana gledam mlade koji se okupljaju u zgradama, u grupama voze liftovima, jedni do drugih, nitko ne nosi maske. Klinika je puna mladih ljudi, ali mnogi u Srbiji to i dalje ne shvaćaju", kaže. Smatra da su stariji građani shvatili poruku i zbog toga liječnici imaju sve manje problema s njima.

...Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja...


"Čuvaju se, za razliku od njihovih mlađih ukućana, koji su upravo zbog toga već danima na udaru virusa. Nakon što se Infektivna klinika napunila pacijentima koji su njihovo godište, s teškim simptomima Covida-19, krajnji je trenutak da djeca i mladi ozbiljno shvate kakva opasnost im prijeti", upozorava šef Infektivne klinike.

Mladi čuju samo ono što žele čuti


Na pitanje je li se trebalo otpočetka više upozoravati mlade, umjesto govoriti da su oni najčešće samo prenositelji virusa, Stevanović kaže da su to više puta pokušavali, ali bezuspješno jer, kako kaže, mladi često imaju selektivni sluh za takve stvari.

"Od početka se znalo, neće svi završiti u bolnici, ali neki od njih sigurno hoće. Neki mladić ili djevojka neće osjetiti ništa, ali hoće njihovi ukućani. Zar to nije dovoljan razlog da konačno više poštuju sve mjere, drže distancu i nose maske?", pita se.

...Ništa sentiš, samo moderno! Stožer vodi borbu PROTIV PLESA: Nakon \'stiskavca\', na udaru je i \'vlakić\'...


Doktor je komentirao i nagađanja kako se radi o posve novom soju koronavirusa, ali ističe da se o tome ne može razgovarati prije nego li to potvrde studije. Kaže da je glavna razlika u odnosu na travanj ta što sada ima daleko veći broj zaraženih, a samim time i više ljudi s teškom kliničkom slikom.

"Kada imate 10 zaraženih u cijeloj Srbiji, jedan će imati teške simptome. Ako ih imate 15.000 ili 20.000, računajte sami koliko njih je za hospitalizaciju. Zbog toga je u ovom trenutku stanje alarmantnije u odnosu na travanj", objašnjava Stevanović za Objektiv.rs.

A.Z.
izvor: Objektiv.rs
foto: Shutterstock By Drazen Zigic

Još vijesti