Mojfaks.hr u Vijesti

Mladi studenti s Ultre poručili: 'Nismo mi debili, pogledajte što ste nam od svijeta napravili'

Novinar Slobodne Dalmacije nemalo se iznenadio kad je među mladim studentima, posjetiteljima festivala Ultra, pronašao zanimljive sugovornike i sugovornice koji se razumiju u aktualno-politička pitanja, unatoč njegovoj skepsi.

13. srpnja 2015 12:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

>> FOTO, VIDEO: Najbolje prizore s Ultre pogledajte OVDJE!

Iako je na početku članka objavljenog na portalu Slobodne Dalmacije napisao kako mu se čini da "mlade \'ultraše\' ništa pod milim Bogom ne zanima osim te glazbe" iznenadio se kad je popričao s nekoliko studentica s raznih fakulteta. Njegova predrasuda da "bjelosvjetska mlađarija oko stadiona koja cupka u ritmu prestižnih DJ-ova" raspršila se čim je postavio prvih nekoliko pitanja i razuvjerio se u svome razmišljanju "da od svih svjetskih državnika znaju samo za DJ Tiesta i Chemical Brotherse."

Kako je sam napisao: "I gadno bi se prevario taj naš čovjek. Jer, pokazalo se da ovi mladi znaju – sve. Barem u osnovnim crtama."

Od tema za provođenje svojevrsnog politološkog istraživanja "s ciljem da utvrdimo koliko su mladi posjetitelji ovog festivala upućeni u aktualna društvena zbivanja izvan područja elektroničke muzike, odnosno koliko znaju o trenutačno najvažnijim događajima u Europi i svijetu" odabrali su dvije teme: pitanje Grčke i pitanje ISIL-a.

Već su prve sugovornice koje su "zaskočili u travi ispod južne tribine...potpuno demantirale naša očekivanja o neinformiranoj i nezainteresiranoj generaciji."

"Ja otprilike znam šta se u Grčkoj događa, samo nisam im baš razumila ono pitanje na referendumu", kaže Tina, studentica Umjetničke akademije.

"Naravno da znamo", dodaje Blanka, studentica biologije i kemije. "Problem je šta Grci imaju ogromne mirovine, tri puta veće od onih u Slovačkoj."

"Ma ja sam isto u početku mislila da je problem u Grcima", umiješala se i Jelena, studentica grafičkog dizajna u Zagrebu. "Ali onda čitam da su i Nijemcima poslije Drugog svjetskog rata oprostili velike pare. E, pa onda, ako ćemo pošteno..."

"Ne samo što su cure znale suštinu grčkog problema, nego je između njih izbila polemika o tome tko je u “grčkom rebusu” ispravan, a tko kvaran. Da smo nastavili s tom temom, vjerujem da bi za pet minuta izbila rasprava o frakcijskim borbama unutar Syrize, pa bi se cure podijelile oko toga je li vjerodostojnija umjerenjačka struja grčkog premijera Alexisa Tsiprasa ili lijeva frakcija ministra energetike Panagiotisa Lafazanisa", zaključio je novinar Slobodne.

Ni tema ISIL- a nije im bila nepoznata.

"Nažalost, znamo", reče Tina. "Bilo bi bolje da ne znamo. O ISIL-u svi znaju jer smo bombardirani vijestima, svaki headline je \'odrubili glave\', ovo-ono", kaže Tina.

Novinar članka piše da su djevojke znale nabrajiti sve terorističke napade ISIL-a posljednjih mjeseci, od pariškog atentata na karikaturiste do tuniskog ataka na turiste. Upozorile su ga i na problem hrvatske granice s BiH i blizine vjerskih fundamentalista u susjednoj zemlji.


Čini se da studenti ipak nisu zaokupljeni samo svojim ispitima i tulumarenjem, pokazalo je to ovo svojevrasno novinarsko istraživanje na festivalu Ultra.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Tulumarka.com

Još vijesti