Mojfaks.hr u Vijesti

Mozak uči i dok spavate!

Mozak u čvrstom snu ‘motri’ i bilježi sve što se događa u okolini. Na podražaje izvana može odgovoriti bez da vas probudi, pokazalo je novo istraživanje. Na primjer, čak i dok drijemate, vaš mozak može ispravno svrstavati riječi u odgovarajuće kategorije.

7. listopada 2014 16:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovo nije prva ovakva studija koja pokazuje da mozak čovjeka koji spava može obavljati smislene zadatke. Prije dvije godine, istraživači iz Izraela dokazali su da mozak u tom stanju čak može i učiti.

Sid Kouider iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) iz Pariza, proveo je novu studiju. Njegov je tim snimao moždane signale različitih osoba – potpuno budnih – dok su klasificirali izgovorene riječi pod kategorije životinja ili objekata. Da bi to napravili, sudionici su morali stisnuti dugme desnom rukom kad se radilo o životinji, a lijevu ruku ako bi riječ označavala neki predmet. Prilikom odgovaranja, znanstvenici su bilježili njihovu moždanu aktivnost (EEG). EEG nalazi pokazali su da je mozak drugačije reagirao kad je osoba trebala iskoristiti lijevu ili desnu ruku.

Nakon toga, svaki je sudionik zadrijemao, a znanstvenici su im u tom stanju svijesti pratili EEG aktivnosti. Pokazalo se da je mozak i dalje nastavio sortirati riječi koje bi čuo, čak i ako je osoba spavala. Kad je spavač čuo riječ “konj” na EEG-u se vidio rezultat jednak onome kad je osoba u budnom stanju htjela stisnuti dugme desnom rukom.

Ovi novi podaci demonstriraju na koji način mozak bilježi događanja u vanjskom svijetu tokom sna. Takvi bi pronalasci mogli objasniti fenomene kad beba zaplače pa se majka lakše probudi ili netko u snu izgovori vaše ime pa to registrirate.

L.B./izvor: Student Science
foto: sxc.hu

Još vijesti