L.B. u Vijesti

Najstarije rusko sveučilište izbacuje studente koji su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini

Jedna od njih prosvjede je pratila kao novinarka...

11. ožujka 2022 12:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedno od najstarijih ruskih sveučilišta izbacit će najmanje trinaest studenata uhićenih tijekom prosvjeda za mir koji se posljednjih tjedana organiziraju diljem Rusije.


Prestižno državno sveučilište u St. Petersburgu navodno se suočava s pritiskom da izbace što više studenata koji su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini otkako je invazija na ovu zemlju započela, piše The Moscow Times.


>>>[VIDEO] Srušila se letjelica ispred doma na Savi: Studenti noćas spavali odjeveni, spremni za evakuaciju<<<


"Ne bih se previše nadao, ovi su studenti osuđeni na propast", napisao je Mikhail Mochalov, predsjednik studentskog vijeća, u grupnome chatu studenata prošle nedjelje.


Sve restriktivniji zakoni protiv prosvjednika


Mochalov je izjavio da prorektor sveučilišta navodno citira dopis zasad neotkrivenog autora iz Ministarstva unutarnjih poslova kao "neupitnu osnovu" za izbacivanje studenta s fakulteta.
Izjava prorektora za studentska pitanja i prijemne ispite, Alexandra Babicha, s početka ožujka navodi da studenti mogu očekivati izbacivanje s fakulteta ako se proglase krivima za kršenje sve restriktivnijih zakona protiv prosvjedovanja u Rusiji.


>>>[VIDEO] Ruska TikTokerica postala viralna: 'Ako nađete napušteni tenk, evo kako se pali'<<<


Jedna od studentica koju navodno planiraju izbaciti s fakulteta je i Veronica Samusik, koja je prosvjede pratila kao novinarka za potrebe publikacije Sota.Vision.


Sa sveučilišta nisu odgovorili hoće li činjenica da je Samusik bila na zadatku i nosila iskaznicu koja dokazuje da je novinarka te prsluk na kojemu je istaknuta riječ "press" (mediji), utjecati na odluku da ju se izbaci s fakulteta.


Represivni mehanizam


Odvjetnica Anastasia Burakova ove planove o izbacivanju studenata s fakulteta naziva "direktnim kršenjem presumpcije nevinosti". "Ovo je jednostavno represivni mehanizam", kazala je.


>>>[VIDEO] 'Sami ćemo pronaći put': Studenti medicine organizirali masovnu evakuaciju iz Harkiva<<<


Gotovo 14 tisuća prosvjednika protiv rata u Ukrajini uhićeno je i zadržano u zatvorima otkad je, 24. veljače, predsjednik Vladimir Putin naredio neisprovociranu invaziju Republike Ukrajine.


izvor: The Moscow Times

Još vijesti