V.K. u Vijesti

[FOTO] Studenti od DANAS mogu useliti u najmoderniji dom u Hrvatskoj: Evo kako izgleda!

Dom je ujedno i energetski samoodrživ!

1. ožujka 2022 10:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U Gradu Osijeku službeno se otvorio najveći i najsuvremeniji studentski paviljon u Hrvatskoj, piše na službenim stranicama Grada Osijeka.

Njegova neto površina je preko 15 tisuća četvornih metara, a koji će sadašnjim i budućim studentima osigurati smještaj visoke kvalitete prema europskim standardima, a studenti mogu useliti od danas!

Grad Osijek ulaže velike napore kako bi studentski standard u njihovom gradu bio izvrstan, a uz nove i tražene smjerove koje otvaraju, sada imaju i najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj.

>>>U Osijeku ćete uskoro moći upisati 2 popularna i tražena studija – jedan od njih i na engleskom jeziku<<<

Solarni kolektori, praonice i sušionice, fitness-dvorana

"Osijek ovime potvrđuje da je grad po mjeri studenata. Grad Osijek studentima osigurava jednu od najvećih stipendija u Hrvatskoj. Kroz Zakladu Srce grada Osijeka student može ostvariti stipendiju od 18 tisuća kuna godišnje. Gradsku stipendiju od 12 tisuća kuna godišnje prima 52 osječkih studenata. Subvencioniramo i kamate za studentske kredite. Sufinanciramo javni prijevoz studenata. Činimo sve kako bi studenti došli u Osijek i dobili najbolje moguće obrazovanje, nastavili raditi u Osijeku, zasnovali obitelj i ostali živjeti u gradu", istaknuo je studentske pogodnosti gradonačelnik Osijeka Ivan Radić završnoj konferenciji projekta.

Riječ je inače o projektu "Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona“ vrijednom gotovo 196 milijuna kuna, od čega je je iznos bespovratnih sredstava 174 milijuna kuna koje je dodijelila Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partner na projektu sastavnica je Sveučilišta, Studentski centar u Osijeku, pojašnjavaju na stranicama.

>>>Jedna od najvećih hrvatskih županija ove godine nudi još bogatiju stipendiju – čak 1200 kuna mjesečno<<<


"Paviljon ima 796 mjesta, u 404 sobe, od kojih je 10 za osobe s invaliditetom, zatim učionice, čajne kuhinje, fitness-dvoranu, praonicu i sušionicu rublja te 147 parkirnih mjesta za automobile. Zgrada je gotovo potpuno energetski samoodrživa, što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije poput sunčanih kolektora”, pojasnio je Vlado Guberac, rektor osječkoga Sveučilišta. S obzirom na sve pogodnosti koje će stanari ovog doma imati, rektor je ocijenio kako će svi studenti koji dobiju smještaj u novom domu biti zadovoljni.

Topla veza između "staroga" i "novoga"

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako se zahvaljujući ovakvim projektima, studentima, pogotovo onima slabijeg imovinskog statusa, omogućavaju bolji uvjeti studiranja.

Novi studentski dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih. U susjednom je domu u Svačićevoj ima 476 ležaja, dok „stari“ dom u Ulici I. G. Kovačića broji 193 ležaja. Kada se zbroje svi domovi, Osijek trenutno ima 1500 kreveta za studente.

Nova zgrada studentskog paviljona povezana je sa postojećom zgradom studentskog doma takozvanom „toplom vezom“, odnosno mostom, a to će studentima omogućiti neometanu komunikaciju i korištenje sadržaja iz obje zgrade.

U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima kako nove tako i postojeće zgrade, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru.

>>>Opet se odgađa useljenje u novi studentski paviljon? 776 studenata i dalje čeka: 'U strahu smo...'<<<


Osim toga, uređen je cijeli blok studentskog smještaja u Sveučilišnom kampusu, izgrađen je Studentski trg, uređen okoliš između zgrada, popločene komunikacijske površine, uređena hortikultura i postavljena urbana oprema (klupe, kante za otpatke, rasvjeta). Osigurano je 147 parkirališnih mjesta oko zgrade i na Sjevernom parkiralištu te parkirna mjesta za 600 bicikala u samoj zgradi, pišu na službenim stranicama Grada Osijeka.

No, nije sve bilo tako lako. Podsjetimo, useljenje u novi studentski dom odgađao se čak nekoliko puta. Kako smo prenosili, prvo preseljenje studenata u ovaj novi studentski dom prvo je bio zakazan još početkom prošle akademske godine. Potom se useljenje prolongiralo za siječanj 2021. godine, a zatim i za travanj iste godine, kada je iznova odgođeno. No srećom, studenti od danas mogu početi s useljavanjem u najsuvremeniji dom u Hrvatskoj!

izvor: osijek.hr

Još vijesti