V.K. u Vijesti

Trend 'dominacije' studentica na hrvatskim fakultetima sve jači: Sve je više visokoobrazovanih žena

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, trend većeg broja djevojaka i žena na domaćim fakultetima nastavlja se.

5. kolovoza 2021 14:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trend o prevladavajuće broju djevojaka na fakultetima te većem broju visokoobrazovanih žena od muškaraca i dalje se nastavlja. Brojke koje svjedoče ovome u prilog pratili smo i proteklih godina. Podsjetimo, na primjer, na podatke iz 2018. godine kada je udio studentica među ukupnim brojem polaznika studija u RH iznosio 57 posto, što je bio porast u usporedbi s godinom prije.


Dvije godine nakon, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini, od sveukupnog broja studenata koji su završili prošle godine, udio studentica dominira – 60,6 posto!

 

>>>Apsolutna dominacija studentica: Ovo su hrvatski 'ženski' fakulteti kojima bez sumnje vladaju djevojke<<<


Kako prenose u svom priopćenju, od ukupno 33 284 studenta koji su diplomirali/završili studij, na visokim je školama diplomiralo/završilo studij 4,4 posto studenata, na veleučilištima 15,5 posto, na fakultetima 78,3 posto (na stručnom studiju 9,8 posto, a na sveučilišnom studiju 68,5 posto studenata), dok je na umjetničkim akademijama diplomiralo 1,8 posto studenata.


Visoko obrazovane umjetnice


>>>Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega<<<


Najviše studentica koje su diplomirale/završile studij zastupljeno je na umjetničkim akademijama, 66,8 posto, a slijede sveučilišni studij na fakultetima, 63,2 posto, stručni studij na fakultetima, 58,1 posto, veleučilišta, 53,5 posto, te visoke škole, s 46,7 posto studentica.


Od ostalih podataka, najviše je studenata koji su završili preddiplomski studij, njih 33,1 posto. Od završenih studija, najviše prednjače područja društvenih znanosti sa 41,2 posto, a slijede tehničke znanosti s 26,6 posto i biomedicina i zdravstvo s 10,9 posto. Humanističke znanosti odmah slijede iza zdravstva te potom biotehničke i prirodne znanosti te umjetničko područje.  


izvor: DZS.hr

Još vijesti