Mojfaks.hr u Vijesti

Nova anketa studenata stručnih studija: titula im odmaže prilikom zapošljavanja

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola upozorilo je javnost i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta kako je titula koju oni dobivaju po završetku pet godina stručnog studija - stručni specijalist - za njih otežavajuća i diskriminatorna jer ih čini neprepoznatljivima na tržištu rada i otežava im zapošljavanje i napredovanje.

30. srpnja 2015 13:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

O problemima s kojima se susreću studenti stručnih studija već smo pisali, a čini se da je njihovo nezadovoljstvo, potvrđeno istraživanjem koje je provelo Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH (VIVŠ RH), urodilo plodom: pokrenuta je inicijativa za izmjenama zakona kako bi se situacija uskladila sa smjernicama Bolonje i praksom EU-a.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH (VIVŠ RH) kao predstavničko tijelo studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj, gdje na stručnim studijima studira oko 55.000 mladih ljudi, provelo je istraživanje javnog mnijenja među 380 diplomanata i studenata završnih godina stručnih studija na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama diljem Hrvatske.

Čak 89% diplomanada i studenata stručnih studija u Hrvatskoj doživljava stečenu titulu kao prepreku pri zaposlenju ili napredovanju. Devedeset posto ispitanih smatra kako je naziv stručni specijalist koji nakon završetka pet godina na stručnim studijima studenti dobivaju diskriminativan. Gotovo jednak broj njih navodi kako svoj stručni naziv doživljava kao otegotnu okolnost pri zapošljavanja ili napredovanju te da ih taj naziv čini neprepoznatljivim na tržištu rada.S druge, pak, strane 94,5% ispitanika mišljenja su kako poslodavci na tržištu rada nisu ni približno dovoljno informirani o razlikama i značenjima akademskih i stručnih naziva, kao i ishodima učenja koji sveučilišta, veleučilišta i visoke škole, bilo privatne ili državne daju.

Rezultati istraživanja jasno upozoravaju na važnost brzih promjena u zakonskoj regulativi kako bi hrvatskim studentima osigurali jednaka prava kao studentima iz EU-a. Isto tako alarmantna je i činjenica da 95,4 % ispitanih imaju mišljenje kako poslodavci u praksi ne razlikuju stečene nazive kao i ishode učenja na različitim fakultetima, i to je nešto na čemu ćemo još jače poraditi s našim partnerima Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskom udrugom poslodavaca“, naglasio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća.

Vijeće studenata je prije nešto više od dva tjedna pokrenulo inicijativu za izmjenama zakona kako bi se situacija uskladila sa smjernicama Bolonje i praksom EU-a te se uskoro očekuju daljnje konzultacije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

L.B./izvor i foto: Facebook@VijeceStudenataVeleučilištaIViskohSkolaRh