V.K. u Vijesti

Nova talibanska pravila za afganistanske studentice: Predavanja kraća da se ne druže s muškim kolegama

Nakon što su Talibani preuzeli vlast u Kabulu i velikom dijelu Afganistana, svijet prati velike promjene koje uvode. Kao što se i pretpostavljalo, za žene vrijeme nova-stara pravila: ona koja su ukinuta prije dvadeset godina, sada se vraćaju

7. rujna 2021 12:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Žene koje pohađaju privatna afganistanska sveučilišta moraju nositi ogrtač abayju i nikab koji prekrivaju veći dio lica, odredili su talibani, a predavanja moraju biti odvojena po spolu - ili barem podijeljene zavjesom, prenose na ndtv.com.


U podužem dokumentu koji je izdalo talibansko obrazovno tijelo, postavili su pravila među kojima su također naredili da studentice trebaju podučavati samo druge žene, ali ako to nije moguće onda bi mjesto profesora mogli ispuniti "starci dobrog karaktera".


Promjene se odnose na sve privatne fakultete i sveučilišta, čija je brojka iznimno narasla od zadnje talibanske vladavine prije 20 godina.

U razdoblju njihove posljednje vladavine, djevojke i žene su uglavnom bile isključene iz obrazovanja zbog pravila u vezi s istospolnim učionicama i talibanskog inzistiranja da moraju biti u pratnji muškog rođaka kada kod bi izlazile iz kuće.


>>>Horor priča studentice: 'Oko sebe sam vidjela prestrašena lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene'<<<


Zadnjih 20 godina, žene su mogle nositi haljine i šminku


U novim propisima koji su objavljeni krajem prošlog tjedna nije postavljeno pravilo da žene moraju nositi burke, potpuna pokrivala za glavu i lice, već "samo" nikab koji ionako prekriva sve osim očiju.


S druge strane, u posljednjih 20 godina ovakva su pokrivala za glavu skoro i nestala s ulica Kabula jer su se pravila za žene počela ukidati, a mogli se eventualno vidjeti na ulicama zabačenijih sela Afganistana.


Profesor smatra da je pozitivno što se žene uopće smiju i dalje školovati


Nova talibanska uredba za žene došla je jer su se sveučilišta i fakulteti pripremali za otvaranje u ovaj ponedjeljak. "Sveučilišta su dužna zaposliti učiteljice za studentice na temelju njihovih mogućnosti", stoji u uredbi uz dodatak kako muškarci i žene ne bi smjeli koristiti isti ulaz i izlaz u zgradu.


Ako nije moguće zaposliti učiteljice/profesorice, onda bi fakulteti "trebali pokušati zaposliti učitelje starce koji se dobro ponašaju".

Osim korištenja različitih ulaza i izlaza i različitih profesora, studentice moraju svoju nastavu završiti 5 minuta prije muških kolega kako bi se zaustavilo "druženje ispred zgrade". Zatim, studentice moraju ostati i pričekati u svojevrsnim čekaonicama sve dok muški kolege ne napuste zgradu. "Praktički, to je jako težak plan – nemamo dovoljno ženskih profesorica ni prostorija za odvajanje po spolu", rekao je jedan sveučilišni profesor.


>>>Je li on lud? Britanski student fizike na 'odmoru' u Afganistanu: 'Talibani će me pratiti do aerodroma'<<<


Koliko je situacija nepovoljna za ljudska prava žena i studentica, govori i činjenica kako mnoge studentice pale svoje teško stečene diplome i identifikacijske dokumente zbog straha od Talibana. Međutim, zbog činjenice da djevojke mogu uopće ostati u školama i na sveučilištima "ovo se gleda kao veliki i pozitivi korak", komentirao je spomenuti profesor.


Talibani su obećali da će biti "susretljiviji" u odnosu na svoj prvi "mandat" prije 20 godina. Obećali su i "uključivu" vladu koju sačinjava složeni etnički sastav Afganistana, iako su vrlo male šanse da će u vladi sjediti žena.


Kao i u europskim državama, u dosadašnja dva desetljeća broj upisanih studenata naglo je porastao, a posebice žena, a zbog nove vladavine, kao i nekoliko smrtonosnih napada na znanstvene i obrazovne institucije unazad nekoliko godina, brojka je naglo prestala rasti.

izvor: ndtv.com

Još vijesti